SVIJETVIJESTI

Grci jučer rekli ne, evo prilike i prijedloga – neka MMF i EU financijski paket proslijedi BiH

Grčki narod jučer je na referendumu, paketu pomći MMF-a i kreditora, rekao NE, a koji je bio uslovljen reformskim mjerama i mjerama štednje na koju se Vlada ove države morala obavezati.

Rekao je NE evropskom uvođenju reda, rada, financijske discipline i poštivanju evropskih financijskih pravila koji su uslov za prosperitet i daljnje normalno funkcionisanje privrednog sektora.

Iako je Grčka zadužena do grla, rata joj vanjskog duga pristigla na naplatu a novca nema, rad banaka zbog krize i nesolventnosti ograničen, jednom rječju, iako je Grčka u haosu i neizvjesnosti, grčka politička elita koja je inicirala referendum, svojom populističkom kampanjom uspjela je izmanipulisati narod, uvjeriti ga da čini dobar potez i još tome da se raduje svojoj propasti.

Paradoks nad paradoksima, apsurd nad apsurdima i dokaz da politika ne bira sredstva u ostvarivanju svojih ciljeva, ma kakvi oni bili.

Država koja je živjela na račun evropskih poreskih obveznika, u kojoj se za redovan dolazak na radno mjesto plaćalo 300 eura, u kojoj se u penziju išlo sa 50 godina… kraće rečeno, država u kojoj se rastrošnički živjelo na tuđi račun, ne želi vratiti svoj dug i primarni cilj joj je nastavak stare prakse – isisavanje financija iz evropske kase s’ namjerom ne vraćanja istog.

Dakle, ima nešto i u onoj staroj izreci – “PROPO KO GRČKA”, a hoće li Grčka ovaj put uspjeti nadmudriti svoje kreditore i nastaviti sa ustaljenom praksom, vidjet ćemo.

Evo, Vikići.net ima jedan izvanredan prijedlog za EU, MMF i ostale svjetske financijske bosove:

50 milijardi eura koje su namjenili za restruktuiranje i oporavak grčkog gospodarstva neka nepovratno preusmjere na račun BiH čime bi se otvorilo 1.000 000 novih radnih mjesta (prema nekim istraživanjima za 1. radno mjesto potrebno je minimum 50.000 eura), što bi bila neka vrsta satisfakcije i pranja nečiste savjesti prema BiH. Naravno, neka postave svoje uvjete i oni odrede mehanizme kako bi se isti ispoštovali, a ticali bi se svih neophodnih reformskih procesa uključujući iskorijenjivanje korupcije, mita, nepotizma i svih vidova kriminala…

Ko zna, možda naš glas i dopre do njih, možda uskoro budemo dio evropske porodice bogatih?

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button