SVIJETVIJESTI

Banja Luka: Bišćani dobili nagradu Nezavisnih novina za podvig godine

Tradicionalna manifestacija “Izbor ličnosti godine”, koju 12. put organiziraju Nezavisne novine, održana je u petak u Kristalnoj dvorani hotela “Bosna” u Banjaluci, a privukla je veliku pažnju javnosti. Direktan prenos gledaoci su mogli pratiti putem RTRS.

Pored velikog broja novinara, svečanosti su prisustvovali brojni zvaničnici, uključujući i visokog predstavnika Valentina Incka, premijera Srbije Aleksandra Vučića, članove Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i Dragana Čovića, predsjednika RS Milorada Dodika, lidera SBB BiH Fahrudina Radončića, potpredsjednika SDA Adila Osmanovića i mnogi drugi.

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH, proglašen je za ličnost godine, a priznanje mu je uručio premijer Srbije Aleksandar Vučić, dobitnik prošlogodišnjeg priznanja za ličnost godine. Čović je novčani dio nagrade donirao za izgradnju tri kuće na području Tuzle, stradale u poplavama i klizištima.

Ovogodišnje priznanje za podvig godine, koje nosi naziv “Jelena Trikić”, otišlo je u Bihać. Ovu nagradu dobili su članovi rafting kluba “Una-Aqua” i Udruženja ABC iz Bihaća, koji su tokom majskih poplava pomagali pri spašavanju i evakuaciji Dobojlija, a odmah potom i pri prikupljanju i dostavi humanitarne pomoći poplavljenim područjima.

Uz gromoglasan aplauz, u ime redakcije “Nezavisnih novina” nagradu im je uručila Minja Šuković. Edin Moranjkić, Dinko Mujić i Nedim Hadžić preuzeli su nagradu, a na majicama su nosili natpis “Za Dobojlije”.

Edin Moranjkić se obratio riječima: “Ovu nagradu preuzimamo i u ime Una-Aqua centra i ostalih hrabrih momaka koji nisu večeras ovdje, a koji su učestvovali u podvigu o kojem smo imali priliku čuti… Naša najveća nagrada je zahvalnost građana Doboja kojima smo pomagali i zato ovu nagradu posvećujemo Dobojlijama jer su baš oni najviše priželjkivali da mi na neki način budemo nagrađeni.”

“Želim da se zahvalim na ovoj divnoj nagradi i da kažem da svi uvijek treba da budemo tu i da budemo spremni da priskočimo u pomoć malom, običnom čovjeku. Mi smo učinili koliko je bilo u našoj moći, dalje je na Vama gospodo, pa pomozite im…” nadovezao se Dinko Mujić.

Pored priznanja, bišćani su dobili i novčanu nagradu, te odlučili da dio iste doniraju za liječenje malog Marka Šumatića iz Doboja. Marko je dječak sa kompleksnom srčanom manom, kojeg su bišćani također evakuirali prilikom poplava, a čija je majka izrazila neizmjernu zahvalnost za učinjeno.

“U tim teškim danima ni u jednom trenutku nismo razmišljali o činjenici da je Doboj iza entitetske linije, niti nam je to bilo bitno, jer mi ljude dijelimo samo na dobre i loše, a i jednima i drugima je tada pomoć bila potrebna. Drago nam je da smo osjetili ovoliku podršku, a počastvovani smo činjenicom da su neki od visokih zvaničnika poput visokog predstavnika, premijera Srbije i predsjednika RS tražili da nas upoznaju i da nam čestitaju”, izjavio je Nedim Hadžić za medije.

Adilu Osmanoviću, Zoranu Tegeltiji i Damiru Hadžiću su dodijeljene nagrade za najbolje ministre u svojim vladama, a prema izboru čitalaca Nezavisnih novina. Nagrada za privrednika godine, za izuzetne poslovne rezultate dodjeljujena je direktoru “Tropik centra” Bojanu Risoviću. Prestižnu novinarsku nagradu “Nikola Guzijan” urednički kolegijum “Nezavisnih novina” ove godine dodjelio je novinarki “Euroblica” Nedeljki Breberina. Specijalno priznanje za doprinos miru i stabilizaciji u regionu pripalo je Ketrin Ešton, bivšoj visokog predstavnici EU za spoljnu politiku.

abc.ba

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button