BiHBihaćTurizamVijesti

GATA-ILIDŽA: Oaza sjeverozapadnog dijela BiH

Sedam kilometara udaljena od Graničnog prijelaza Izačić, na petnaestom kilometru od Bihaća, a dvadesetom od Cazina, smjestila se MZ Gata – Ilidža, koja svojim prirodnim blagodatima i ljepotom prestavlja pravu oazu najzapadnijeg dijela Bosne i Hercegovine.

Obdarila je majka priroda Gatu s’ termalnim izvorima ljekovite vode; speleološkim lokalitetom Gata Pećina – rezervoarom i izvorom pitke vode s’ uređenim okolišom pogodnim za piknik;  ravničarsko brdskom konfiguracijom terena koja čini jednu cjelinu; bogatstvom i izobiljem prekrasnih krajolika prikladnih za šetnju i rekreaciju koji će zadovoljiti ukus svakog posjetioca, slučajnog prolaznika ili putnika namjernika…

Svakako, simbol Gate i ono što je čini posebnom i prepoznatljivom jesu termalni izvori ljekovite vode i Banjsko lječilište Gata, koji joj pružaju izuzetne razvojne šanse. Naime, uz odgovorno, plansko i stručno upravljanje i rukovođenje ovim prirodnim resursima, Gata bi na svjetskoj karti mogla postati prepoznatljiva turistička destinacija s’ ponudom banjskog i rehabilitacionog liječenja. Postoje i interesi stranih ulagača, međutim, hoće li Gata uspjeti iskoristiti svoje prirodne blagodati i razvojnu šansu, prvenstveno ovisi o odnosu onih koji gazduju ovim prirodnim bogatstvima.

Za sve vas koji namjeravate posjetiti Gatu i njeno banjsko lječilište, evo još nekoliko korisnih i poučnih podataka te informacija koje će vam sigurno dobro doći.

Možda niste znali da ”Gata” na latinskom jeziku znači ”Kada”, a  “Ilidža (Ilica)” na turskom jeziku znači ”Kupatilo‘,  pa otud i dobi ovo naselje naziv ”Gata Ilidža”, koje nam govori o Gati i njenim termalnim ljekovitim vodama, danas o “BANJSKOM LJEČILIŠTU GATA” :

Gatske termalne ljekovite vode bogatog su mineralnog sastava i u sebi sadrže NATRIJUM, KALCIJUM, SULFATNE i HIDROKARBONANTNE sastojke. Temperatura termalne vode  u iznosi od 32°C do 39°C, a njena mineralnost 1327-1491 mg/l .

Sve ovo, uz prirodne ljepote koje vam pružaju neograničene mogućnosti i ugođaj, posebno u toplim ljetnim večerima protkanim zvucima melosa,  jer u Gati se odvajkad’ sviralo i pjevalo, dobar je razlog cijenjeni budući posjetioci, da Gatu uvrstite na svoju turističku kartu kao narednu destinaciju.

Dobro došli, Gata ima otvoreno srce i dušu za sve vas.

U ovom prilogu o Gati-Ilidži koristili smo se dijelom materijala sa web stranice http://gata-ilidza.jimdo.com autora i urednika Sifeta Felića.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button