BiHBIHAĆTurizamVIJESTI

GATA-ILIDŽA: Oaza sjeverozapadnog dijela BiH

Sedam kilometara udaljena od Graničnog prijelaza Izačić, na petnaestom kilometru od Bihaća, a dvadesetom od Cazina, smjestila se MZ Gata – Ilidža, koja svojim prirodnim blagodatima i ljepotom prestavlja pravu oazu najzapadnijeg dijela Bosne i Hercegovine.

Obdarila je majka priroda Gatu s’ termalnim izvorima ljekovite vode; speleološkim lokalitetom Gata Pećina – rezervoarom i izvorom pitke vode s’ uređenim okolišom pogodnim za piknik;  ravničarsko brdskom konfiguracijom terena koja čini jednu cjelinu; bogatstvom i izobiljem prekrasnih krajolika prikladnih za šetnju i rekreaciju koji će zadovoljiti ukus svakog posjetioca, slučajnog prolaznika ili putnika namjernika…

Svakako, simbol Gate i ono što je čini posebnom i prepoznatljivom jesu termalni izvori ljekovite vode i Banjsko lječilište Gata, koji joj pružaju izuzetne razvojne šanse. Naime, uz odgovorno, plansko i stručno upravljanje i rukovođenje ovim prirodnim resursima, Gata bi na svjetskoj karti mogla postati prepoznatljiva turistička destinacija s’ ponudom banjskog i rehabilitacionog liječenja. Postoje i interesi stranih ulagača, međutim, hoće li Gata uspjeti iskoristiti svoje prirodne blagodati i razvojnu šansu, prvenstveno ovisi o odnosu onih koji gazduju ovim prirodnim bogatstvima.

Za sve vas koji namjeravate posjetiti Gatu i njeno banjsko lječilište, evo još nekoliko korisnih i poučnih podataka te informacija koje će vam sigurno dobro doći.

Možda niste znali da ”Gata” na latinskom jeziku znači ”Kada”, a  “Ilidža (Ilica)” na turskom jeziku znači ”Kupatilo‘,  pa otud i dobi ovo naselje naziv ”Gata Ilidža”, koje nam govori o Gati i njenim termalnim ljekovitim vodama, danas o “BANJSKOM LJEČILIŠTU GATA” :

Gatske termalne ljekovite vode bogatog su mineralnog sastava i u sebi sadrže NATRIJUM, KALCIJUM, SULFATNE i HIDROKARBONANTNE sastojke. Temperatura termalne vode  u iznosi od 32°C do 39°C, a njena mineralnost 1327-1491 mg/l .

Sve ovo, uz prirodne ljepote koje vam pružaju neograničene mogućnosti i ugođaj, posebno u toplim ljetnim večerima protkanim zvucima melosa,  jer u Gati se odvajkad’ sviralo i pjevalo, dobar je razlog cijenjeni budući posjetioci, da Gatu uvrstite na svoju turističku kartu kao narednu destinaciju.

Dobro došli, Gata ima otvoreno srce i dušu za sve vas.

U ovom prilogu o Gati-Ilidži koristili smo se nekim podacima sa web stranice http://gata-ilidza.jimdo.com autora i urednika Sifeta Felića.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button