Obavijesti/OglasiVIJESTI

Koliko su utemeljene bombastične objave o potrebi Njemačke i Austrije za mnogobrojnim radnicima?

U zadnje vrijeme svjedoci smo pravoj najezdi članaka, oglasa i poziva kojima nas pojedini Internet Web portali i stranice naprosto bombarduju, a koji su namjenjeni nezaposlenoj bh. populaciji.

Sadržaj kojeg objavljuju najčešće je bombastičan i privlačan, tipa: “Njemačka traži veliki broj radnika, plate odlične, preko 2.500 eura, prava prilika za bh. građane jer su najpoželjniji… Austrija otvorila vrata za nezaposlene građane BiH, plate odlične… Prilika za nezaposlene bh. građane, Austrija i Njemačka trebaju veliki broj radnika…” i slično.

Pretežno se radi o neprovjerenim i nekompletnim informacijama koje portali objavljuju i plasiraju s’ ciljem što veće posjećenosti istih, a koje za krajnjeg konzumenta mogu imati nesagledive, neugodne i nepredvidive posljedice, te im priuštiti velike probleme i razočarenja.

Stoga, mladim ljudima u potrazi za poslom, koji su i ciljana meta ovakvih oglasa i objava, preporučujemo oprez.

Nerijetki su slučajevi u kojima raznorazni mešetari i prevaranti koji na tuđuoj muci žele zaraditi, pod krinkom posredovanja u zapošljavanju, izmanipulišu mlade osobe koje vape za poslom, uzmu im novac i ostave ih na cijedilu, razočarane i isfrustrirane.

Dovoljno je reći da mešetari, zbog velikog interesa mladih, svoje prevarantske apetite mogu ostvariti uzimajući novac od njih navodno i samo za “sređivanje papira”, a o drugim, težim stvarima, kada svoje klijente odvedu u neku stranu državu i ostave ih na cijedilu bez igdje ičega, da ne govorimo.

Čisto primjera i znanja radi, u Njemačkoj je na burzi rada više od 2.900 000 nezaposlenih, a u Austriji više od 490.000. Tržište rada i radni burzovni servisi postaju sve zasićeniji i zbog velikog priliva jeftinije radne snage iz zemalja istočneEvrope – novih članica EU, a i trenutna izbjeglička krizas uzima svoj danak.

Naravno, nije sve toliko ni crno kako izgleda. Njemačka i Austrija imaju potrebu za određenom radnom snagom u branši deficitarnih zanimanja, međutim, ograničenu i po tačno definisanim, te jasnim pravilima i zakonima sa kojima se prethodno morate dobro upoznati.

U Njemačkoj i Austriji posa će najlakše pronaći: sezonski radnici, ugostiteljski radnici, radnici u poljoprivrednoj djelatnosti, krovopokrivači, stolari, bravari, varioci, njegovatelji, ljekari, iformatičari, programeri… svakako, kako smo i naveli, po tačno utvrđenim i jasno definisanim zakonskim pravilima, o kojima se možete detaljno informisati u zavodima za zapošljavanje ili vani u radnim komorama te savjetovalištima za strance.

Još jednom, oprez, jer ga nikad na odmet nije i sretno.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button