VIJESTIVikići/Izačić

BRIŠEVAC, IZVOR PITKE VODE, NEKAD MJESTO AŠIKA, RAĐANJA I UMIRANJA LJUBAVI (FOTO/VIDEO)

Voda je najbitniji prirodni resurs bez kojeg život na Zemlji ne bi ni postojao. Iz tih razloga očuvanje, zaštita i održavanje prirodnih resursa pitke vode, počev od malih izvorišta pa sve do onih velikih i podzemnih rezervoara, posebno u današnjim uvjetima, kada priroda sve više trpi zbog nemara ljudi i zanemarujućeg odnosa društvene zajednice prema istoj, ima posebnu važnost i neprocjenjivu vrijednost za čovječanstvo.

Vode su sve zagađenije, pitke vode je sve manje a potražnja sve veća; pirodna izvorišta su zapuštena, slabo se odžavaju, a kolektivna svijest o njihovom značaju na niskoj je razini, zbog čega bi ovaj prirodni životni eliksir ubrzo mogao postati vredniji i cjenjeniji od samog zlata i nafte, i zbog kojeg bi se u budućnosti mogli voditi, kako lokalni tako i svijetski ratovi.

Prethodnih godina, u nekoliko navrata, građani Bihaća imali su priliku “na svojoj koži” osjetiti šta znači kap pitke, za konzumaciju zdravstveno ispravne vode, kada su sva izvorišta sa kojih se snabdjeva grad Bihać bila zamućena i bakteriološki zagađena, te neispravna za piće.

Sa kanisterom u rukama, pa čak i automobilima, hrlilo se na desetine kilometara udaljene lokacije u potrazi za kojim čistim izvorčićem pitke vode.

Međutim, ima i onih građana poput mještana Kule, naselja u sastavu Mjesne zajednice Izačić, koji su spremno dočekali navedeni problem sa pitkom vodom iz gradskog vodovoda, sa kojeg se i sami u normalnim okolnostima snabdijevaju.

Naime, u Kuli, tik ispod brda Londže, nalazi se poznati izvor pitke vode – Briševac, na kom’ su davne 1937. godine po prvi put izgrađene česme, te korita na kojima se nekad bijelio veš i napajala stoka. Izvor je poznat i prepoznatljiv po izuzetno hladnoj i vodi visoke kvalitete.

Ovo poznato izvorište pitke vode, mještani Kule i Izačića, dobrovoljnim novčanim prilozima potpuno su obnovili i preuredili 2011. godine, tako da česme i korita danas doista izgledaju predivno i plijene pažnju slučajnih, a i onih putnika namjernika.

Snabdijevao je Briševac nekad kompletan Izačić pitkom vodom. Bilo je to u prošlosti mjesto prvih sastanaka i rastanaka, mjesto rađanja i raskidanja prvih ljubavi od kojih su neke i brakom krunisane, mjesto radosti i mjesto razočarenja…  neki i dan danas Brišševac popularno nazivaju “Ašik vodom”.

Ašik, ljubavi i veze koje su se tu “rađale”, nerijetko i “umirale”, čista pitka i okrepljujuća studena vodica… bili su dovoljan razlog, kojem je rijetko ko mogaao odoljeti, zato se i dan danas Briševcu rado vraćamo kroz sjećanja, evociramo uspomene iz mladosti.

Na foografijama je prikazan Briševac prije i nakon obnove, te znamenita Londža, koja se nalazi iznad izvorišta gdje je nekad bio smješten stari grad Izačić. Na malom platou iznad izgrađena je i nova izačićka džamija, prava ljepotica koja sa uzvišine kao da nadgleda i čuva svoj Izačić i okolinu.

Ovaj kratki video isječak u prilogu ispod prikazuje Briševac odmah nakon obnove.

Bolji poznavaoci istorije Briševca, kao i starosjedioci Kule, vjerovatno bi imali puno više toga reći o svom Briševcu, pa evo prilike, mogu to učiniti u komentarima, a čitateljska publika željna je ovakvih i sličnih priloga.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button