BihaćVijesti

Održana manifestacija „Prva pobjeda Armije R BiH –Bugar 92“

U organizaciji Mjesne zajednice Gata i podršku gradske uprave Bihaća večeras je u Gati kod Bihaća održana 24.manifestacija “ Prva pobjeda Armije R BiH – Bugar 92”. Više od hiljadu mještana i gostiju iz javnog i političkog života grada Bihaća i USK-a okupilo se u znak sjećanja na herojski otpor kojeg su pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane BiH pružili srpskom agresoru u rejonu Bugara 12. juna ratne 1992. godine.

Prisutnima su se obratili predstavnici MZ Gata ,premijer USK-a Izudin Saračević, bihaćki gradonačelnik Emdžad Galijašević, a ispred demobilisanih boraca o prvoj pobjedi Armije R BiH govorili su Hamdija Abdić – Tigar i Mirsad Selmanović ratni komadanti 5.korpusa Armije R BiH

U svom obraćanju Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, kazao je da bitka za državu BiH još traje i da svi zajedno moramo pokazati još više jedinstva,solidarnosti i odlučnosti u stvaranju boljih uslova za život svih građana.

“Danas kada se sjećamo prve pobjede naše Armije R BiH, ponosni smo na sve branioce našeg grada i BiH i mještani Gate zaista sa puno emocija obilježavaju ovaj datum koji je bio svojevrsna prekretnica u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, jer su branioci Bihaća pokazali da će braniti i odbraniti svoj grad i spasiti bošnjački o hrvatski narod od zločina koje su planirali srpski agresori “ – kazao je gradonačelnik Galijašević.

Kako je istaknuto ,12.juna 1992. godine, pripadnici TO Vrsta po naređenju Štaba TO Bihać u sadejstvu sa pripadnicima MUP Bihać organizirali su prvu borbenu akciju s ciljem izlaska na državnu granicu sa Hrvatskom u reonu Bugara. Pod komandom majora Adila Bešića, pripadnici TO Vrsta izvojevali su prvu pobjedu nad daleko nadmoćnijim srpskim snagama , a u toku borbenih akcija poginuo je pripadnik čete Gata Arif Hasanagić.

Prije centralne svečanosti, delegacije grada Bihaća i boračkih udruženja obišli su i šehidsko spomen obilježje gdje se nalaze imena 55 poginulih mještana Gate, te položili cvijeće. I ove godine organizatori su pripremili bogat kulturno-umjetnički program kao i malonogometni turnir.GRAD BIHAĆ

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button