VIJESTIZanimljivo

Cazinjanin Džehverović Bilal iz ljubavi prema travničkoj džamiji “Sulejmaniji” izradio njenu maketu

Travnička džamija “Sulejmanija” bila inspiracija našem sugrađaninu Bilalu Džehveroviću za njegov novi projekat – maketu.

Džamiju sam počeo da pravim od 8 mjeseca 2016. godine. Završio bi je i prije, ali imao sam nekih obaveza pa sam odlučio da je uz raspust nastavim. Ja sam prije 3. godine sagradio prvu “džamiju” manju od ove i završio sam je za sedmicu dana. Da nisam imao obaveza mislim da bih i trebalo jedno od dvije do tri sedmice.

Izgradnju džamije koristio sam uglavnom razne materijale, kao što su: sipureks, stiropor, mrežu za rigips, tako da ne budu na njoj pukotine i da pude čvrsta. Krov sam napravio isto od stiropora i na njega zalijepio papir na kojem je naslikana cigla, prozore sam pravio od čačkalica i mreže, i ogradu sam također napravio od čačkalica. Munaru sam pravio od trube na kojem bude namotana mreža, i onda sam po džamiji razveo struju, napravio kandilje i postavio glas ezana. Jednostavno sam dobio ideju od prve džamije koju sam sagradio. Ideju za prvu džamiju mi je dalo to što volim da izgrađujem i da postignem nešto u životu. Dužina makete ove lijepe džamije je 80 cm, a širina je 55 cm. Sam sam izgradio ovu džamiju (maketu) jer sam htio da to bude samo moj unikatni ručni rad. Zaista je trebalo najviše vremena i truda da se ova maketa napravi. Nadam se da ću u budućnosti imati još unikatnih radova – sa vedrim osmjehom objašnjava naš vrijedni sugrađanin Bilal Džehverović.

Autor: Hasan Keranović

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button