SVIJETVIJESTI

Danas je 15. maj, Međunarodni dan porodice

Generalna skupština UN-a je 1993. odlučila 15. maj proglasiti Međunarodnim danom porodice, želeći da istakne važnost porodičnog života i porodice kao osnovne društvene zajednice.

Cilj obilježavanja je afirmacija porodice i porodičnih vrijednosti, podsticanje jednakosti između žena i muškaraca u okviru porodice, zaštita porodice kao osnovne jedinice društva i pomoć kako bi porodice mogle da ispune svoju odgovornost prema zajednici.

Porodica je temelj i vitalna jedinica svakog društva i to posebno ističemo povodom obilježavanja Međunarodnog dana porodice.

Porodica utiče na oblikovanje strukture ličnosti, pa tako i osnovnih pravila društvenog ponašanja. Sasvim sigurno je da samo porodica u kojoj vlada tolerancija, razumijevanje, uvažavanje i poštivanje svih njenih članova, može biti osnova za zdravo društvo.

Međunarodni dan porodice je i vrsta podsjetnika na različitosti porodica, zbog čega je neophodno kreirati mjere podrške usklađene specifičnostima potreba koje imaju.

Danas, 15. maj, je Međunarodni dan porodice

Uvijek pazi svoju porodicu i nikad je ne zapostavljaj.

Znaš zašto? Zato što te karijera ne čeka kad dođeš kući.

Zato što novci ne mogu obrisati tvoje suze.

Zato što te, niti karijera, niti slava ne mogu utješiti, oraspoložiti, nasmijati, zagrliti prije spavanja kao što mogu članovi porodice.

Zato što te tvoja porodica treba, zato što ti trebaš svoju porodicu.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button