Korona virusVIJESTI

Doktor Nermin Salkić o komentarisanju tipa “umro bi svakako i bez korone”

Nakon brojnih besmislenih komentara na društvenim mrežama o tome kako bi pojedini pacijenti koji su preminuli od virusa korona “umrli i bez korone”, oglasio se doktor Nermin Salkić, a njegov komentar, u kojem se trudi pojasniti i objasniti ljudima suštinu problema, prenosimo u izvornom obliku:

“Nervira me bahato komentarisanje smrtnosti povezane sa Covid-19 infekcijom. Kazu da se zrelost nekog drustva ogleda u odnosu drustva prema najslabijim – djeci i starijim. A padamo svaki dan sa komentarima tipa “umro/la bi svakako – nije umro/la od korone, nego sa koronom”.

Kao prvo ne umire se od korone i sa koronom! Ovo SA coronom, cesto cujem, valjda u pokusaju da se bagatelizira uloga virusa, kao da je pacijent umro SA dioptrijom.

Umire se OD korone i ZBOG korone. Sta ovo znaci?

Znaci da kada mlada osoba koja nema komorbiditeta dobije virus, umre od komplikacija bolesti, kao sto smo skoro imali 2 slucaja u Sarajevu, mozemo reci da je umrla OD korone.

Ako starija ili bilo koja druga osoba koja ima pridruzena stanja, kao sto je secerna bolest, visok pritisak, hronicni bronhitis i slicno, dobije virus, on pogorsava postojeca stanja koja su do tada bila pod kontrolom i nisu ugrozavala pacijenta, dakle mogao bi zivjeti jos niz godina, te uz sam Covid, dolazi i do pogorsanja tih postojecih stanja i potpunog sloma organizma i smrti. Dakle virus je razlog za pogorsanje koje dovodi do smrti, te tada mozemo reci da je smrt ZBOG korone.

Oko ovih zadnjih je najvise bahatosti. Zašto? Zato sto olako uzimamo ta pridruzena stanja kao racionalizaciju smrti tih nesretnih ljudi. Evo i primjera kojima sam licno svjedocio:

1. Pacijentica od 64 godine se javlja na nasu kliniku jer ima bol u stomaku i proliv. Dolazi na nogama. Ima dijabetes kojeg lijeci tabletama. Ocekivani zivotni vijek u takvih pacijenata je minimalno još 10 godina. Prijavljuje da je izgubila culo okusa i mirisa, te je uputimo u Covid bolnicu gdje se ispostavi da je pozitivna. Nakon 5 dana umire. ZBOG corone, sa 10 godina zivota manje.

2. Pacijent od 68 godina se primi zbog manjeg infarkta. Ima jos od ranije visok pritisak. Dobije terapiju i prilikom testiranja se utvrdi da je pozitivan. Premjesti se u Covid bolnicu. Ocekivano prezivljenje sa ovakvim stanjem i dobi je 7-8 godina. Mrtav nakon 10 dana, opet ZBOG korone. Sa 8 godina zivota manje.

3. Onkoloski bolesnik sa stabilnom bolescu. Ocekivano prezivljenje 1 godina. Pozitivan na coronu, primljen u Covid bolnicu. Mrtav nakon 7 dana, ZBOG korone, sa 1 godinom zivota manje.

Sta ovi ljudi imaju zajednicko? U izvjestajima pise: “umrle su tri osobe starije zivotne dobi sa komorbiditetima.” Valjda da nam svima bude lakse da to prihvatimo.

Ali ne pise nigdje da im je oduzeto vrijeme i godine zivota kojeg su mogli provesti sa svojom obitelji. ZBOG korone. Da – postojece stanje je pridonijelo smrti, ali da nije bilo korone, i dalje bi mogli biti djedovi, nene, ocevi, majke…dakle nije bas da bi “svakako ubrzo umrli”.

Po toj logici mogli bismo im svima smjestiti i metak u celo, “jer bi svakako umrli”, a to ipak ne radimo. Zato sto cemo svi ostariti jednom. I biti slabi, bolesni, ranjivi.

Dakle, ne dozvolite da budete indirektni metak u celo svojim starijim. Cuvajte sebe i tako cuvajte svoje starije. Niko nema pravo da bilo kome oduzima vrijeme na ovom svijetu.”

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button