PolitikaVijesti

Evo zašto je važno izaći na izbore i glasati!

Vjerovatno ste već umorni od politike, predizborna kampanje vam je napravila haos i zbrku u glavi, od silnih obećanja, a od same pomisli na politiku i političare želudac vam se okrene naopako.

Želite političarima dati do znanja i jasno im pokazati šta mislite o njima tako što ćete izborni listić precrtati i napisati nešto nepristojno, ili pak nešto nacrtati…, …ipak, sve je prihvatljivije nego uopće ne izaći na izbore.

Izaći na izbore i glasati znači izvršiti osnovnu građansku dužnost, možemo reći i obavezu, a oni koji to ne žele najčešće imaju svoje razloge.

Evo nekih od njih ali i kontraargumenata:

1. Svi su političari isti, sve su stranke iste, svi su lopovi i nemam za koga glasati

– Pogrešno. Ne mogu biti svi isti, a još manje svi lopovi, a glasati imate za koga – širok je izbor stranaka, još veći izbor kandidata, a tu su i nezavisni kandidati. Izađite na izbore, odaberite po vlastitoj savjesti, ne ispune li isti vaša očekivanja, na narednim izborima ih kaznite, u suprotnom, nemate jakih argumenata da uopće kritikujete neku politiku ili političara te da ih smatrate odgovornima za trenutno stanje, jer i sami ste, svojom pasivnošću, doprinjeli istom.

2. Moj jedan glas ne može ništa promjeniti

-Statistika kaže drugačije: prema omjeru izlaznosti u odnosu na broj važećih i nevažećih glasova, jedan glas znači puno. Npr., upravo samo jedan glas utječe na broj izašlih birača, na broj važećih listića koji su ključni za raspodjelu mandata, hoće li neka stranka dobiti mandat više ili mandat manje, ali isto tako i koja osoba s liste dobiva mandat, naročito u preferencijalnom glasanju. Samo jedan glas utječe na ukupni zbroj i u potpunosti može promijeniti ishod izbora, odnosno odrediti vlast za naredne četiri godine.

3. Ko god vladao bit će isto i meni i svima nama

-Nije baš tako. Mnogo je koalicija i stranaka, a svaka stranka ima svoj program i put kojim želi voditi državu, vi odlučite koji vam je najbolji. Možda će političari lagati (posebno sada, u predizborno vrijeme) ali se razlikuju u idejama, koncepciji i pravcima kojima žele stići do cilja.

4. Nemam vremena a i ne zanima me politika

-Jako loš i neuvjerljiv argument. Glasanje će vam oduzti samo nekoliko minuta vremena, u najgorem slučaju, ako je glasačko mjesto malo udaljenij, pola sata ili nešto manje.

Iako vas ne zanima politika u njezinim pojedinim segmentima, zasigurno vam je bitno u kojem smjeru će ići odluke Vlade – hoće li biti konzervativne, liberalne, brinuti o okolišu ili ga zanemarivati, hoće li oporezovati bogate i nekretnite ili poticati invenstiranje…

Ovo su samo neki od važnijih argumenata onih koji ne žele izaći na izbore, ali su kontraargumenti mnogo uvjerljiviji.

Zato, 7. oktobra izađite na izbore i glasajte, ukoliko ne glasatete znači da se slažete sa postojećim stanjem te s tim da neko drugi odlučuje bez vas.

Ako vam se pak sve gadi, pokušsajte umiriti želudac, duboko udahnite, začepite nos i ipak glasajte.

Ukoliko želite da provjerite da li ste na biračkom spisku i gdje se nalazi vaše biračko (glasačko mjesto), kliknite  O V D J E.

Upute kako pravilno glasati

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button