DIJASPORAVIJESTI

Otvorena istraga protiv korona prosvjednika zbog protudržavnih udruženja

Državni ured za zaštitu ustava i borbu protiv terorizma (BVT) pokrenulo je istragu protiv prosvjednika i skupine „Querdenker“, nakon što je došlo do prijetnji po sigurnost novinara u Beču. Također, istražuje se slučaj nacističkih simbola na prosvjedu u Braunau am Inn, ali i prijetnje u Telegram grupama.

Querdenker skupine koriste komunikacijsku platformu Telegram, na kojoj je u nedjelju jedan od administratora, prema informacijama listova „Standard“ i „Kurier“, objavio kako je u posjedu novinarske iskaznice fotoreportera Lorenzo Vincentinija. Administrator je napisao da mu se pošalje privatna poruka ako želite dobiti njegovu fotografiju. Na ovim iskaznicama se nalaze i privatne adrese novinara.

Vincentini već godinama prati prosvjede iz radikalno-desničarske scene, a prati neko vrijeme i Querdenker proteste. Za „Standard“ je izjavio kako je među prosvjednicima primijetio i mnoge osobe iz desničarske scene, koji su već jednom objavili njegovu privatnu adresu. Tvrdi kako se na Telegramu poziva na „građanski rat i atentate“.

Reporter tvrdi kako od strane policije nije zaštićen, a na posljednjem prosvjedu u Beču je bio verbalno napadnut, no policija nije reagirala. Na upit dnevnog lista, bečka policija je izjavila kako im ovaj slučaj nije poznat. Već 27. prosinca je Vincentini bio verbalno napadnut od strane prosvjednika, koji su ga gurali, derali se na njega i kašljali u njegovom pravcu. Početkom studenog je ekipa ORF-a morala prekinuti snimanje priloga zbog napada na Querdenker demonstraciji.

„Kurier“ piše kako Državni ured za zaštitu ustava i borbu protiv terorizma (BVT) istražuje brojne prijetnje u chatovima i grupama „Querdenker“. BVT istražuje i sumnju u protudržavna udruženja.

Gornja Austrija: Istraga zbog nacizma na protestu

U Braunau (Gornja Austrija) je oko 50 osoba obučenih u bijele odore poziralo u petak ispred rodne kuće Adolfa Hitlera, a pojedini su u zrak digli desnu ruku. Demonstranti su nosili natpise na kojima piše „Obavezna maska cijeli život“ i „Razmišljanje svojom glavom ugrožava opću dobrobit“.

Podsjećamo, posljednjih dana su se održali protesti protiv mjera suzbijanja širenja koronavirusa u Grazu, Linzu, Innsbrucku i Beču. Mnogi se nisu pridržavali mjera obavezne distance i nošenja zaštitnih maski te su uzvikivali parole „Kurz mora otići“, „Mi smo narod“ i „Mir, sloboda, bez diktature“. (Autor: Antonio Šećerović – Kroativ.at)

Povezani članci

2 komentara

  1. gledam ove dijasporce kako djele video snimke sa prosvjeda a neznaju da iza stoji desnica, fasisti, nacisti zalosno kolko su naivni

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button