VIJESTIVikići/Izačić

Danas je prvi dan zime (FOTO)

Danas je kalendarski nastupila zima iako bi se po toplom i sunčanom vremenu, koje preovladava gotovo u cijeloj BiH, prije dalo zaključiti da se radi o prvom danu proljeća.

Da je to tako uvjerite se iz priloženih fotografija nastalih u popdnevnim satima tokom današnjeg dana u dijelu Čavnika-Vikići.

Prvi dan zime, kada nastupa zimski solisticij, astronomska je pojava u danu u kojem je najkraće razdoblje od izlaska do zalaska Sunca.

Danas, 22. decembra u pet sati i 48 minuta po lokalnom vremenu, u isto vrijeme kada za stanovnike Zemljine sjeverne hemisfere počinje zima, za stanovnike južne hemisfere nastupa ljeto.

Na dan zimskog solisticija Zemljin sjeverni je pol najudaljeniji od Sunca, a južni je najpriklonjeniji Suncu. Sunčeve zrake okomite su na južnu zamišljenu kružnicu, stoga je južna Zemljina polutka tog dana najviše obasjana i svim ljudima na toj je polutki dan najduži, a noć najkraća u godini.

Sa druge strane, sjeverna će polutka tog dana imati najkraći dan i najdužu noć.

Zima će trajati 89 dana sve do 20. marta 2016, kada počinje proljeće.

Zimu karakterizira hladno vrijeme, pojava mraza i snijega, a sudeći prema najavama meteorologa, predstojeća zima bit će izuzetno blaga i topla.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button