BIHAĆSjećanja na likove i djelaVIJESTI

Gradonačelnik Fazlić danas ugostio njemačkog novinara i humanitarca Dirka Planerta

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić ugostio je danas njemačkog novinara i humanitarca Dirka Planerta, koji je kao student prije više od 25 godina u Njemačkoj odlučio potpuno se posvetiti prikupljanju pomoći za grad Bihać tokom agresije na naš grad i državu Bosnu i Hercegovinu.

Dolazak u Bihać nakon 26. godina za Dirka je bio pun emocija i prisjećanja na teška vremena za Bihać i njegove građane, a boravak u Bihaću, kako kaže, iskoristiti će da ponovo vidi prijatelje koje je upoznao tokom rata, te da uruči svu svoju video i foto arhivu Gradu Bihaću.

„Teško mi je danas govoriti jer su emocije uistinu velike i susret sa dragim prijateljima poput Aldijane nakon toliko godina ne mogu se opisati. Grad se puno promijenio na pozitivno i sretan sam što ću ostati malo duže ovdje u Bihaću jer se osjećam Bišćaninom i Bosancem. Isto tako drago mi je što Bišćani cijene i uvažavaju sve ono što sam zajedno sa svojim prijateljima uradio za Bihać“- kazao je Planert tokom susreta sa gradonačelnikom Bihaća.

Uvažavajući dosadašnje uspjehe i nesebičan doprinos u humanitarnom zbrinjavanju građana Bihaća, gradonačelnik Fazlić na predstojećoj svečanoj sjednici GV Bihać povodom 759. rođendana Grada Bihaća uručiti će Planertu posebno priznanje Gradonačelnika za istaknuti lični doprinos i posebne zasluge u humanitarnom radu na području Grada Bihaća, kako u ratnom tako i poslijeratnom periodu, te promociji Grada Bihaća u Saveznoj Republici Njemačkoj.

„ Bila mi je čast ugostiti gospodina Planerta koji je pokazao svoju humanosti i jednostavnost, kazavši danas na prijemu da nije bitno njegovo ime, već ideje koje je promovisao tokom rata. To su ideje ljubavi, humanosti i razumijevanja i one su i danas aktuelne u ovim vremenima i zaista nam trebaju ovakvi ljudi koji promovišu univerzalne ljudske vrijednosti i vole naš grad kao da su tu rođeni i žive decenijama“- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Dirk Planert je ratne 1993. godine preko okupirane teritorije tzv. SAO Krajine zajedno sa Tomom Sauerom i Dieterom Hoehnelom prvi put je došao u grad na Uni dovezavši za bolnicu zavoje, lijekove i ostalu medicinsku opremu. Tokom rata još nekoliko puta je dolazio u Bihać sa humanitarnom pomoći, a isto je uradio i nakon završetka rata.

GRAD BIHAĆ

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button