BihaćSjećanja na likove i djelaVijesti

Gradonačelnik Fazlić danas ugostio njemačkog novinara i humanitarca Dirka Planerta

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić ugostio je danas njemačkog novinara i humanitarca Dirka Planerta, koji je kao student prije više od 25 godina u Njemačkoj odlučio potpuno se posvetiti prikupljanju pomoći za grad Bihać tokom agresije na naš grad i državu Bosnu i Hercegovinu.

Dolazak u Bihać nakon 26. godina za Dirka je bio pun emocija i prisjećanja na teška vremena za Bihać i njegove građane, a boravak u Bihaću, kako kaže, iskoristiti će da ponovo vidi prijatelje koje je upoznao tokom rata, te da uruči svu svoju video i foto arhivu Gradu Bihaću.

„Teško mi je danas govoriti jer su emocije uistinu velike i susret sa dragim prijateljima poput Aldijane nakon toliko godina ne mogu se opisati. Grad se puno promijenio na pozitivno i sretan sam što ću ostati malo duže ovdje u Bihaću jer se osjećam Bišćaninom i Bosancem. Isto tako drago mi je što Bišćani cijene i uvažavaju sve ono što sam zajedno sa svojim prijateljima uradio za Bihać“- kazao je Planert tokom susreta sa gradonačelnikom Bihaća.

Uvažavajući dosadašnje uspjehe i nesebičan doprinos u humanitarnom zbrinjavanju građana Bihaća, gradonačelnik Fazlić na predstojećoj svečanoj sjednici GV Bihać povodom 759. rođendana Grada Bihaća uručiti će Planertu posebno priznanje Gradonačelnika za istaknuti lični doprinos i posebne zasluge u humanitarnom radu na području Grada Bihaća, kako u ratnom tako i poslijeratnom periodu, te promociji Grada Bihaća u Saveznoj Republici Njemačkoj.

„ Bila mi je čast ugostiti gospodina Planerta koji je pokazao svoju humanosti i jednostavnost, kazavši danas na prijemu da nije bitno njegovo ime, već ideje koje je promovisao tokom rata. To su ideje ljubavi, humanosti i razumijevanja i one su i danas aktuelne u ovim vremenima i zaista nam trebaju ovakvi ljudi koji promovišu univerzalne ljudske vrijednosti i vole naš grad kao da su tu rođeni i žive decenijama“- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Dirk Planert je ratne 1993. godine preko okupirane teritorije tzv. SAO Krajine zajedno sa Tomom Sauerom i Dieterom Hoehnelom prvi put je došao u grad na Uni dovezavši za bolnicu zavoje, lijekove i ostalu medicinsku opremu. Tokom rata još nekoliko puta je dolazio u Bihać sa humanitarnom pomoći, a isto je uradio i nakon završetka rata.

GRAD BIHAĆ

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button