Tradicija. običaji, starineVijesti

Održano “Krajiško sijelo” u režiji “Udruženja žena Brekovica”

Udruženje žena “Brekovica” u subotu 16. februara 2019. godine bilo je domaćin jednog izuzetnog druženja, a riječ je o tradicionalnom “Krajiškom sijelu” kojeg su vrijedne dame organizovale prema  vlastitom scenariju i režiji. Primarni cilj  upriličenog “Krajiškog sijela” jeste nastavak kontinuiranih aktivnosti na očuvanju tradicije i kulturne baštine koju ovo udruženje od samog osnutka njeguje.

“Udruženje žena Brekovica” uspješno djeluje već 7 godina. U sklopu udruženja aktivno djeluje i folklorna sekcija, izvorna grupa te radionica rukotvorina. Svoje rukotvorine izlažu na sajmovima, izložbama, manifestacijama…

Novac od prodaje usmjeravaju u humanitarne svrhe, financiraju svoje udruženje, a  istim novcem financiralii su i izgradnju dječijeg igrališta. Jedan od ciljeva im je i stvoriti uvjete za bolji i kvalitetniji život u MZ Brekovica. Naredne aktivnosti usmjerit će u pravcu realizacije projekata u sklopu kojeg će se opremati dom kulture, a kojeg finansira USAID uz podršku Instituta za razvoj mladi KULT – kaže predsjednica “Udruženja žena Brekovica”,  gospođa Nevzeta Bajrić.Fotografija macanovici.net.

Proteklih dana ove vrijedne žene adaptirale su prostorije u kojima djeluju i rade, a koje su bile neuslovne. U novim prostorijamas dočekat će svoje prve najavljene gošće, dugogodišnje prijateljice, BZK Sekcija žena “Preporod” Busovača, sa kojima imaju izuzetno dobru saradnju i koje ih redovno posjećuju.

Dok je ovakvih Udruženja i zaljubljenika u tradicionalnu kulturnu baštinu kao što je Hasan Keranović, ista zasigurno ne može otići u zaborav – sa ponosom govori predsjednica “Udruženja žena Brekovica”, Nevzeta Bajrić.

Ćetenija, poslastica koja je sluužena uz kahvu, te bogato priređena sofra sa mnoštvo bosanskih narodnih jela, samo su dio dobrodošlice priređene u čast gostiju i zvanica .

U svakom slučaju,  sijelo za pamćenje, organizacija za  čistu 10-ku, čestitke “Udruženju žena Brekovica” na čelu sa predsjednicom Nevzetom Bajrić.

 

 

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button