TradicijaVIJESTI

Održano “Krajiško sijelo” u režiji “Udruženja žena Brekovica”

Udruženje žena “Brekovica” u subotu 16. februara 2019. godine bilo je domaćin jednog izuzetnog druženja, a riječ je o tradicionalnom “Krajiškom sijelu” kojeg su vrijedne dame organizovale prema  vlastitom scenariju i režiji. Primarni cilj  upriličenog “Krajiškog sijela” jeste nastavak kontinuiranih aktivnosti na očuvanju tradicije i kulturne baštine koju ovo udruženje od samog osnutka njeguje.

“Udruženje žena Brekovica” uspješno djeluje već 7 godina. U sklopu udruženja aktivno djeluje i folklorna sekcija, izvorna grupa te radionica rukotvorina. Svoje rukotvorine izlažu na sajmovima, izložbama, manifestacijama…

Novac od prodaje usmjeravaju u humanitarne svrhe, financiraju svoje udruženje, a  istim novcem financiralii su i izgradnju dječijeg igrališta. Jedan od ciljeva im je i stvoriti uvjete za bolji i kvalitetniji život u MZ Brekovica. Naredne aktivnosti usmjerit će u pravcu realizacije projekata u sklopu kojeg će se opremati dom kulture, a kojeg finansira USAID uz podršku Instituta za razvoj mladi KULT – kaže predsjednica “Udruženja žena Brekovica”,  gospođa Nevzeta Bajrić.Fotografija macanovici.net.

Proteklih dana ove vrijedne žene adaptirale su prostorije u kojima djeluju i rade, a koje su bile neuslovne. U novim prostorijamas dočekat će svoje prve najavljene gošće, dugogodišnje prijateljice, BZK Sekcija žena “Preporod” Busovača, sa kojima imaju izuzetno dobru saradnju i koje ih redovno posjećuju.

Dok je ovakvih Udruženja i zaljubljenika u tradicionalnu kulturnu baštinu kao što je Hasan Keranović, ista zasigurno ne može otići u zaborav – sa ponosom govori predsjednica “Udruženja žena Brekovica”, Nevzeta Bajrić.

Ćetenija, poslastica koja je sluužena uz kahvu, te bogato priređena sofra sa mnoštvo bosanskih narodnih jela, samo su dio dobrodošlice priređene u čast gostiju i zvanica .

U svakom slučaju,  sijelo za pamćenje, organizacija za  čistu 10-ku, čestitke “Udruženju žena Brekovica” na čelu sa predsjednicom Nevzetom Bajrić.

 

 

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button