VIJESTI

Izađite na izbore, Vaš glas odlučuje; provjerite birački spisak i mjesto, pogledajte upute za pravilno glasanje…

Evo zašto je važno izaći na izbore i glasati!

Vjerovatno ste već umorni od politike, predizborna kampanje vam je napravila haos i zbrku u glavi, od silnih obećanja, a od same pomisli na politiku i političare želudac vam se okrene naopako.

Želite političarima dati do znanja i jasno im pokazati šta mislite o njima tako što ćete izborni listić precrtati i napisati nešto nepristojno, ili pak nešto nacrtati…, …ipak, sve je prihvatljivije nego uopće ne izaći na izbore.

Izaći na izbore i glasati znači izvršiti osnovnu građansku dužnost, možemo reći i obavezu, a oni koji to ne žele najčešće imaju svoje razloge.

Evo nekih od njih ali i kontraargumenata:

1. Svi su političari isti, sve su stranke iste, svi su lopovi i nemam za koga glasati

– Pogrešno. Ne mogu biti svi isti, a još manje svi lopovi, a glasati imate za koga – širok je izbor stranaka, još veći izbor kandidata, a tu su i nezavisni kandidati. Izađite na izbore, odaberite po vlastitoj savjesti, ne ispune li isti vaša očekivanja, na narednim izborima ih kaznite, u suprotnom, nemate jakih argumenata da uopće kritikujete neku politiku ili političara te da ih smatrate odgovornima za trenutno stanje, jer i sami ste, svojom pasivnošću, doprinjeli istom.

2. Moj jedan glas ne može ništa promjeniti

-Statistika kaže drugačije: prema omjeru izlaznosti u odnosu na broj važećih i nevažećih glasova, jedan glas znači puno. Npr., upravo samo jedan glas utječe na broj izašlih birača, na broj važećih listića koji su ključni za raspodjelu mandata, hoće li neka stranka dobiti mandat više ili mandat manje, ali isto tako i koja osoba s liste dobiva mandat, naročito u preferencijalnom glasanju. Samo jedan glas utječe na ukupni zbroj i u potpunosti može promijeniti ishod izbora, odnosno odrediti vlast za naredne četiri godine.

3. Ko god vladao bit će isto i meni i svima nama

-Nije baš tako. Mnogo je koalicija i stranaka, a svaka stranka ima svoj program i put kojim želi voditi državu, vi odlučite koji vam je najbolji. Možda će političari lagati (posebno sada, u predizborno vrijeme) ali se razlikuju u idejama, koncepciji i pravcima kojima žele stići do cilja.

4. Nemam vremena a i ne zanima me politika

-Jako loš i neuvjerljiv argument. Glasanje će vam oduzti samo nekoliko minuta vremena, u najgorem slučaju, ako je glasačko mjesto malo udaljenij, pola sata ili nešto manje.

Iako vas ne zanima politika u njezinim pojedinim segmentima, zasigurno vam je bitno u kojem smjeru će ići odluke Vlade – hoće li biti konzervativne, liberalne, brinuti o okolišu ili ga zanemarivati, hoće li oporezovati bogate i nekretnite ili poticati invenstiranje…

Ovo su samo neki od važnijih argumenata onih koji ne žele izaći na izbore, ali su kontraargumenti mnogo uvjerljiviji.

Zato, 7. oktobra izađite na izbore i glasajte, ukoliko ne glasatete znači da se slažete sa postojećim stanjem te s tim da neko drugi odlučuje bez vas.

Ako vam se pak sve gadi, pokušsajte umiriti želudac, duboko udahnite, začepite nos i ipak glasajte.

Ukoliko želite da provjerite da li ste na biračkom spisku i gdje se nalazi vaše birčko (glasačko mjesto), kliknite  O V D J E.

Upute za pravilno glasanje

Građani BiH s pravom glasa na izborima imat će priliku 7. oktobra 2018. godine izabrati novi saziv Predsjedništva BiH, Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Narodne skupština RS-a, kantonalnih skupština te novog predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta RS.

Na glasačkom listiću za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkoga i hrvatskoga naroda, a koji se biraju s teritorija entiteta Federacija BiH, naći će se imena kandidata iz reda bošnjačkoga i hrvatskoga naroda, dok će se na glasačkom listiću za izbor člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, koji se bira s teritorija entiteta Republika Srpska, naći imena kandidata iz reda srpskoga naroda. Vaš glasački listić bit će važeći samo ako odaberete i glasujete za jednoga kandidata.

Na glasačkom listiću za izbor predsjednika i potpredsjednika RS-a naći će se imena kandidata iz reda sva tri konstitutivna naroda, odnosno imena kandidata koji dolaze iz reda Bošnjaka, Hrvata i Srba. Glasački listić bit će važeći ako na glasačkom listiću odaberete i glasujete samo za jednog kandidata. Naime, predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske izravno se biraju s liste kandidata za predsjednika Republike Srpske, tako što se za predsjednika Republike Srpske bira kandidat koji osvoji najveći broj glasova, a za potpredsjednike Republike Srpske kandidati iz reda druga dva konstitutivna naroda koji imaju najveći broj glasova poslije izabranog predsjednika bh. entiteta.

Glasački listić za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, Narodnu skupštinu RS-a i skupštine kantona bit će važeći ako označite kvadratić pored naziva samo jedne politički stranke ili koalicije ili imena samo jednog neovisnog kandidata.

Nakon što ste označili jednu političku stranku ili jednu koaliciju, s označene liste odaberite onoliko kandidata za koliko želite glasovati tako da označite kvadratić pored imena jednog ili više kandidata kojima ukazujete povjerenje. Državljani BiH glasuju tako što upisuju znak “X” u kvadratić pored imena kandidata. Još uvijek nije jasno na koji način vlast nakon listopadskih izbora planira izabrati izaslanike za Dom naroda Parlamenta FBiH s obzirom na to da je Ustavni sud BiH ranije stavio određene odredbe Izbornog zakona BiH izvan snage. Izaslanici u Domu naroda Parlamenta FBiH biraju se iz skupština kantona, a izaslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH bira Narodna skupština RS-a i Dom naroda Parlamenta FBiH.

Pitanje koalicija

Političke stranke koje dobiju najveći broj glasova na ovogodišnjim izborima pristupit će nakon izbora sklapanju političkih dogovora s drugim političkim strankama kako bi osigurale većinu u tijelima zakonodavne vlasti i izabrale novi saziv izvršne vlasti odnosno Vijeća ministara BiH (državna razina), Vlade FBiH i Vlade RS-a (entitetska razina) i kantonalnih vlada (kantonalna razina).

Ukoliko želite da provjerite da li ste na biračkom spisku i gdje se nalazi vaše birčko (glasačko mjesto), kliknite  O V D J E.

 

Na izborima će biti izabrano 518 nositelja mandata, a izborna kampanja je u toku. Birat će se tri člana Predsjedništva BiH, poslanici za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (42 i to 28 iz FBiH, 14 iz Republike Srpske), Predstavnički dom Federalnog parlamenta (98) te Narodnu skupštinu RS-a (83), predsjednik i dva potpredsjednika RS-a te poslanici u 10 kantonalnih skupština.

Centralna izborna komisija BiH poziva političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i nezavisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, da vode fer izbornu kampanju.

Ovogodišnji izbori koštaće 8,5 miliona maraka, od čega će oko 4,7 miliona biti utrošeno za naknade članovima biračkih odbora, oko 1,2 miliona za štampanje, pakiranje i distribuciju glasačkog materijala te oko 650.000 za poštanske usluge slanja listića glasačima koji glasaju putem pošte.

 

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button