DIJASPORAVIJESTI

Izmjene Zakona o radu za strance u Austriji, važna informacija za studente i radnike

Posljednje procjene kažu da broj Bosanaca i Hercegovaca u Austriji konstantno raste iz dana u dan pa se procjenjuje da u ovoj zemlji danas živi oko 150.000 osoba porijeklom iz naše zemlje. Najveći broj živi u Beču, Štajerskoj i Gornjoj Austriji.

Prisutan je trend odlazaka na školovanje u ovu zemlju, a veći dio bh. studenata u ovoj zemlji ima mogućnost paralelnog rada uz studij što recimo u Bosni i Hercegovini skoro da ne postoji iako nema zakona koji bi to spriječio. Više je riječ o navikama.

Napomene za studente, izmjene u periodima

Promjena Zakona o radu stranih državljana u Austriji takođe se odnosi i na strane studente. Za studente iz trećih zemalja, kao što su Srbija, Bosna i Hercegovina i Turska, predviđene su sledeće promjene:

Studenti osnovnih studija (Bachelor) će moći raditi 20 sati umjesto 10 sati nedjeljno, dok će master studenti moći raditi 40 sati umjesto samo 20 sati nedjeljno.

Nakon završetka studija, studenti će imati pravo godinu dana da pronađu posao u struci umjesto dosadašnjih šest mjeseci. Ova promjena bi trebalo da omogući lakše i efikasnije zapošljavanje apsolvenata;

Radna viza (Rot-Weiß-Rot-Karte) će po novom zakonu važiti dvije godine umjesto dosadašnjih godinu dana, nakon čega će se moći dobiti radna viza sa neograničenim pristupom radnom tržištu (Rot-Weiß-Rot-Karte plus).

Nakon završenih osnovnih ili doktorskih studija, studenti stiču pravo na dobijanje radne vize (Rot-Weiß-Rot-Karte), dok je stari zakon obuhvatao samo master studente i studente diplomskih studija (Diplomstudium).

Navedene promjene Zakona u radu će stupiti na snagu od 1. oktobra 2017.

Bhdijaspora.net

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button