Naši herojiSjećanja na likove i djelaVIJESTI

DANAS U BRKIĆIMA, SKROMNO ALI DOSTOJANSTVENO, OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA POGIBIJE NAŠIH HEROJA (FOTO)

Skromno, ali dostojanstveno, uz prisustvo porodica, nekoliko saboraca, prijatelja, mještana i mjesnog imama Džemata Vikići, u Brkićima je danas, 10 jula. 2017. godine, obilježena 25. godišnjica pogibije naših heroja: Šarić Fikret Fiko, Havić Kemal Kemo, Begić Šukrija Šukro, Mujetić Mirzet Miki i Bašanovic Ibraga.

25. godišnjica obilježena je na mjestu pogibije u Brkićima, na kojem su mještani Vikića u znak zahvalnosti našim herojima-vitezovima, koji su svoje živote ugradili u temelje jedine nam BiH, i njihovim porodicama, dana 07. 08. 2010. god. vlastitim sredstvima podigli spomen obilježje.

Prisutni su se poklonili, odali počast, položili cvijeće i uz mjesnog imama proučili jasin i fatihu poginulim borcima i šehidima.

Iako skromno, uz mali broj prisutnih (svega 20-ak osoba), zašto krivicu i odgovornost snosimo svi zajedno (bez izuzetaka), obilježavanje je proteklo dostojanstveno i zavređuje sve pohvale.

Za žaljenje je i činjenica da je spomen obilježje prepušteno samo sebi, zapostavljeno i zapušteno, bez zastave na jarbolu, što se vidi i na priloženim fotografijama.

Neophodno je da svi promjenimo odnos prema ovom značajnom događaju, kao i prema samom spomen obilježju, kako bi se isto zaštitilo, redovno održavalo i sačuvalo od propadanja.

Kako bi se ubuduće izbjegle ovakve i slične greške predlažemo: da se organizuje zajednički sastanak mještana Vikića o kojem bi na vrijeme svi bili upoznati, da se oformi organizacioni odbor koji bi se brinuo o pripremi, organizaciji i obilježavanju ovakvih, za nas značajnih, godišnjica, čija bi obaveza bila i da na vrijeme obavijesti Savjet i predsjednika Savjeta mjesne zajednice kako bi zajednički i koordinirano odradili svako svoj dio posla, ujedno – da iniciraju zajedno sa Savjetom i predsjednikom prijedlog koji bi bio upućen gradskim institucijama kako bi iste financijski podržale ove vrste godišnjica na lokalnom nivou, kao i održavanje spomem obilježja, za šta nisu potrebna neka ogromna novčana sredstva već samo malo dobre volje i poštovanja.

Nadamo se da će ovaj prijedlog imati pozitivan odjek.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button