DIJASPORAVIJESTI

Nove mjere za ulazak u Austriju stupaju na snagu od ponedjeljka

Nakon što su u petak, radi pravnih poteškoća, odgodili primjenu odluke o obaveznoj samoizolaciji bez obzira na PCR test, od ponedjeljkas, 27. 7. 2020., na snagu stupa ograničen ulazak iz 32 zemlje koje su etiketirane kao rizične.

Austrijski državljani, državljani EU i EGP-a (EWR) te švicarski državljani i osobe s glavnim prebivalištem u Austriji moraju, nakon povratka iz rizičnih područja poput Bosne i HercegovineCrne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, imati negativan PCR test na graničnom prijelazu (ne stariji od 72 sata) ili napraviti test u roku od 48 sati nakon ulaska u zemlju.

Državljani tzv. trećih zemalja, odnosno koji ne dolaze iz EU, EGP-a ili Švicarske, imaju zabranjen ulaz, osim ako dolaze iz šengenskog područja i imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Za ove državljane obavezna je desetodnevna kućna karantena, a za smještaj je potrebno dostaviti potvrdu gdje se troškovi snose sami.

Kao i do sada, iznimke za državljane trećih zemalja se odnose na njegovatelje i zdravstvene radnike, sezonske radnike i diplomate. Ova odluka vrijedi od 1. avgusta za one koji se u ponedjeljak već nalaze u inozemstvu.

Kao sigurne zemlje etiketirane su: Slovenija, Hrvatska, Belgija, Njemačka, Francuska, Grčka, Nizozemska, Švicarska, Španjolska, Češka i Mađarska.

Kompletnu listu pogledajte ovdje.

Zabrana ulaska ili ograničeni ulazak u Austriju se ne odnosi na državne posjete i posjete zbog posebnih porodičnih razloga, kao što je ulazak životnih saputnika.

Za one koji su u prolazu kroz Austriju nema posebnih ograničenja, tranzit je dozvoljen kao i do sada.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button