PoljoprivredaVijesti

Kad se spoje volja, znanje i imanje, onda i bavljenje poljoprivredom postaje profitabilno

Teme koje smo do sada obrađivali uvijek su obilovale različitim sadržajima, a težište smo stalno stavljali na pozitivna događanja, ljude i njihova djela.

Međutim, nekako nam se čini da je jedan od najvažnijih segmenata korisne društvenene djelatnosti i privređivanja – poljoprivreda i ljudi koji se njome bave, bio zakinut. Prekinut ćemo tu praksu te u narednom periodu nastojati malo više pisati i o njima.

Danas ćemo vam predstaviti Osmana Oću Halkića, gazdu, domaćina, poljoprivrednika koji se bavi tovom junadi, a koji je nastavio porodičnu tradiciju – krenuo je stopama svog oca, rahmetlije, velikog gazde i cijenjenog čovjeka na našim prostorima – Hasiba Halkića.

Osman Halkić predstavlja primjer kako se i od bavljenja poljoprivredom može poprilično dobro živjeti i ujedno doprinositi sveukupnoj dobrobiti zajednice u kojoj obitava ne čekajući od iste sadaku niti vrijeme kada će mu biti u stanju ponuditi neko zaposlenje.

Oćo na svom gazdinstvu u Halkićima, u kontinuitetu, već duži vremenski perod, drži tovnu junad, koju nakon što dostigne željenu težinu, prodaje nekoj od mesnica ili se odluči na individualnu rasprodaju mesa svojim sugrađanima, što čini u zavisnosti od valastite procjene šta je isplativije.

Najveći dio ishrane potrebne za tov junadi obezbjeđuje proizvodnjom i uzgojem neophodnih žitarica, sušene djeteline i trave, na svom poljoprivrednom imanju. Njive i oranice u Osmanovom vlasništv uvijek su obrađene i pod usjevima neke od žitarica.

Rada, truda i znoja treba mnogo, ali se i isplati. S jedne strane, obezbjeđuje sebi i svojoj porodici sredstva za normalan život, sa druge strane, svoj je gazda i nema potrebe za odlaskom iz svoje domovine te bijelim svijetom, u potrazi trbuhom za kruhom, tumarati i biti sluga u dalekoj tuđini, a čeznuti za rodnom grudom.

Sve što je potrebno jeste jaka volja, marljivost, vlastitito zalaganje, a inspiraciju i motivaciju, po svemu sudeći, Osman Oćo Halkić vrlo uspješno sam pronalazi.

Ovom radinom poljoprivredniku želimo mnogo uspjeha, dobre poslovne rezultate i još mnogo utovljenih junadi, a mi se sljedeći put javimo sličnom temom samo drugim sudionikom.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button