AgrarVIJESTI

Kad se spoje volja, znanje i imanje, onda i bavljenje poljoprivredom postaje profitabilno

Teme koje smo do sada obrađivali uvijek su obilovale različitim sadržajima, a težište smo stalno stavljali na pozitivna događanja, ljude i njihova djela.

Međutim, nekako nam se čini da je jedan od najvažnijih segmenata korisne društvenene djelatnosti i privređivanja – poljoprivreda i ljudi koji se njome bave, bio zakinut. Prekinut ćemo tu praksu te u narednom periodu nastojati malo više pisati i o njima.

Danas ćemo vam predstaviti Osmana Oću Halkića, gazdu, domaćina, poljoprivrednika koji se bavi tovom junadi, a koji je nastavio porodičnu tradiciju – krenuo je stopama svog oca, rahmetlije, velikog gazde i cijenjenog čovjeka na našim prostorima – Hasiba Halkića.

Osman Halkić predstavlja primjer kako se i od bavljenja poljoprivredom može poprilično dobro živjeti i ujedno doprinositi sveukupnoj dobrobiti zajednice u kojoj obitava ne čekajući od iste sadaku niti vrijeme kada će mu biti u stanju ponuditi neko zaposlenje.

Oćo na svom gazdinstvu u Halkićima, u kontinuitetu, već duži vremenski perod, drži tovnu junad, koju nakon što dostigne željenu težinu, prodaje nekoj od mesnica ili se odluči na individualnu rasprodaju mesa svojim sugrađanima, što čini u zavisnosti od valastite procjene šta je isplativije.

Najveći dio ishrane potrebne za tov junadi obezbjeđuje proizvodnjom i uzgojem neophodnih žitarica, sušene djeteline i trave, na svom poljoprivrednom imanju. Njive i oranice u Osmanovom vlasništv uvijek su obrađene i pod usjevima neke od žitarica.

Rada, truda i znoja treba mnogo, ali se i isplati. S jedne strane, obezbjeđuje sebi i svojoj porodici sredstva za normalan život, sa druge strane, svoj je gazda i nema potrebe za odlaskom iz svoje domovine te bijelim svijetom, u potrazi trbuhom za kruhom, tumarati i biti sluga u dalekoj tuđini, a čeznuti za rodnom grudom.

Sve što je potrebno jeste jaka volja, marljivost, vlastitito zalaganje, a inspiraciju i motivaciju, po svemu sudeći, Osman Oćo Halkić vrlo uspješno sam pronalazi.

Ovom radinom poljoprivredniku želimo mnogo uspjeha, dobre poslovne rezultate i još mnogo utovljenih junadi, a mi se sljedeći put javimo sličnom temom samo drugim sudionikom.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button