VijestiVikići, Izačić

MJEŠTANI VIKIĆA ODRŽALI SASTANAK UZ PRISUSTVO GRADONAČELNIKA GRADA BIHAĆA ŠUHRETA FAZLIĆA (FOTO)

Izuzetno dobar odaziv mještana Vikića obilježio je sinoćni sastanak kojem su prisustvovali: gradonačelnik Šuhret Fazlić, neki od Gradskih vijećnika koji čine većinu u Grradskoj upravi Grada Bihaća, među kojima i naš bivši mještanin Ahmed Fatkić, Irma Dedić, v.d. direktor JU Zavod za prostorno uređenje Bihać, Kadir Sušić… i svakako, predsjednik Savjeta MZ Izačić sa nekoliko članova istog, te Građevinski odbor Vikići.

Vođen je zanimljiv i konstruktivan razgovor i dijalozi koji su doprinjeli da da se izrodi i nekoliko zanimljivih ideja i prijedloga, a iste bi mogle koristiti mještanima Vikića u rješavasnju nekih od problema s kojima se lično suočavaju, a kojih je, što se dalo vidjeti iz pojedinačnih izlaganja, i previše.

Na samom početku sastanka Građevinski odbor Vikići u kratkim je crtama predstavio svoje dosadašnje aktivnosti, a cilj je bio upoznati gradonačelnika s istim, kako bi se dobila podrška za dalji nastavak rada na započetom infrastrukturnom projektu lokalnih cesta, kojeg djelimično sufinansiraju mještani Vikića vlastitim sredstvima.

Naravno, gradonačelnik Fazlić prema istom se pozitivno odredio te podržao takav način rada dajući i određene smjernice i stavljajući se na raspolaganje mještanima Vikića kako bi pomogao u rješavanju određenih problema, pri tom naglašavajući kako se konsolidacijom budžeta, koju trenutno provodi, polako otvara prostor i stvaraju uvjeti za više investiranja u projekte na području grada Bihaća.

Bilo je govora i o radovima planiranim za 2018-u godinu, koji se odnose na lokalne ceste u Vikićima, a riječ je o dijelu trasa na cestama Krug Čavnik i Vikićkih šehida, za koje su nacrtom budžeta predviđena određena financijska sredstva i to najviše zahvaljujući angažmanu Gradskog vijećnika Ahmeda Fatkića.

Fatkić se također obratio svojim bivšim sugrađanima te istakao da uvijek mogu računati na njegovu podršku, a dalo se zaključiti da kod istih uživa zavidan nivo povjerenja, uvažavanja i poštovanja.

Rahila Čajić i mještani Čavnika govorili su o problemu s niskonaponskom mrežom, koji im dugi niz godina zagorčava život, a kojeg, kako kažu, i pored mnogobrojnih intervencija u elektrodistribuciji i njihovih obećanja da će riješiti problem, sve stoji na mrtvoj točci.

Budući da niskonaponska mreža ne spada pod ingerenciju Grada Bihaća, ciljem rješavanja tog problema predloženo je da se formira odbor, koji bi se bavio samo tim problemom i zajedno sa predsjednikom Savjeta MZ Izačić, Rasimom Islamovićem, nastupao prema Elektrodistribuciji Bihać, pri čemu bi im pomogao i gradonačelnik.

Pojavila se i jena zanimljiva iniijativa od našeg sugrađnina Senada Vikića, policijskog službenika R Hrvatske, kojom bi se u roku od nekoliko godina riješilo pitanje asfaltiranja svih lokalnih cesta na području Vikića.

Naime, Vikić predlaže da se osnuje udruženje građana koje će se baviti samo tim pitanjem, a financiralo bi se mjesčnim učešćem u prihvatljivim novčanim iznosima za sve mještane. naravno koji imaju mogućnost, o čemu će, nadamo se, biti još riječi neki naredni put.

Blagu i gotovo letargičnu reakciju, uz neveliko zanimanje svih prisutnih, izazvala je pojava inicijative za osnivanjem MZ Vikići, o čemu će sigurno u narednom periodu biti još govora
Možda je nedosajao neki vatreniji zastupnik te ideje?

Na ovom sastaku jedino je propuštena prilika da se razgovara sa gradonačelnikom o pokušaju iznalaženja trajnog rješenja za finansiranje prijevoza učenika i studenata vangradskih naselja kako bi se doveli u ravnopravan položaj sa onim učenicima i studentima kojima gradski prijevoz nije nužan kako bi stigli do škole.

Inicijativa je to i ideja naše mještanke, mr. Elide Vikić, koja sticajem okolnosti, iako je planirala, nije stigla prisustvovati satanku a ima mnogo korisnih ideja, inicijativa i planova , koji bi nam mogli pomoći i koje će, nadamo se, imati priliku iznijeti na jednom od narednih sastanaka.

Sve u svemu, ovaj sastanak se može smatrati uspješnim, razgovaralo se o problemima i načinima njihovog rješavanja, dogovaralo se, pregovaralo se… što je najvažnije bez dizanja velikih tenzija i u najvećem dijelu poštujući kulturu dijaloga.

Moglo se uočiti da je i gradonačelnik Šuhret Fazlić pozitivno iznenađen dobrim odazivom mještana i njihovom željom, namjerom i opredjeljenošću za rješavanjem problema kojima se susreću i koji ih, kao sve građane Bihaća, muče.

Do narednog sastanka.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button