VIJESTI

Mještani Čajića pokrenuli akciju saniranja pristupnog puta i izvorišta Pećina

Malopećko naselje Čajići pokrenulo je akciju úređenja dobro nam poznatog izvorišta pitke vode – Pećine, kao i pristupnog makadamskog puta do iste.

Ujedno, mještani Čajića mole sve one koji su voljni i koji mogu, da im se pridruže u akciji i financijski pomognu ovaj zahvat koji nam je svima od zajedničke koristi.

Svaka donacija je dobrodošla, a svi ljudi dobre volje i dobre duše, kao i sve zainteresovane osobe mogu se javiti na tel. broj: 060 / 352 2498.

Ukratko o Pećini
Za one koji ne znaju, Pećina je izvorište kvalitetne pitke vode s’ lokacijom u podnožju platoa na kojem se prostire naselje Čavnik, tačnije, nalazi se između naselja Čajići (stotinjak i nešto metara od Čajića) i Male Peći.

Nekad, u vrijeme ljetnih sušnih dana i vodooskudica, kao izvor pitke vode Pećinu su koristili i mještani Čavnika, nerijetko i za napajanje stoke, za šta je voda dopremana u buradima i cisternama.

Pećina je nekad bila i glavno okupljalište momaka i cura, mjesto gdje su se rađale nove ljubavi, gdje se ašikovalo, također, mjesto odakle se često ženilo i svatovalo.

cajici pecina 4

cajici pecina 5

cajici pecina 6

cajici pecina 7

cajici pecina 3


Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button