Sjećanja na likove i djelaVijestiVikići, Izačić

MZ Izačić organizuje obilježavanje 21. godišnjice pogibije 13 boraca AR BiH na Priboju

Na dan deblokade bihaćkog okrruga, dana 05. 08. 1995. god., u veličanstvenom poduhvatu boraca AR BiH, pri spajanju sa jedinicama vojske RH, na području Plitvičkih Jezera, tačnije u rejonu Priboja, gdje su bila smještena velika vojna skladišta vojske RS Krajina, pri eksploziji istih, koju su prilikom povlačenja namjestile vojne snage vojske RS Krajina, poginulo je 13 boraca 5. Korpusa AR BiH.

U znak sjeanja na poginule heroje, deblokadu bihaćkog okruga i spajanja AR BiH sa jedinicama vojske RH, Savjet MZ Izacic tradicionalno, evo već jedanaestu godinu zaredom, obilježava ovaj značajan datum. Tako i ove godine organizuje kolektivni odlazak na Priboj – mjesto tragičnog događaa. Protokol počinje u 11.00 sati obraćanjem ratnih komandanata, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na mjestu pogibije.Obezbijeđen je besplatan prijevoz autobusom, a polazak je dana 05. 08. 2016. god. (petak) u 09.45  sati ispred ambulante Doma zdravlja Izačić – Prnjavor.

Ovo je ujedno i poziv svim mještanima Izačića i Vikića, te svim osobama kojima ovaj datum nešto znači, da zajednički posjetimo Priboj, te se podsjetimo, prisjetimo i zajednički evociramo uspomene na naše heroje.

Valja napomenuti dobru saradnju Općine Bihać i MZ Izačić sa općinskim institucijama i predstavnicima Općine Plitvička Jezera, te im se zahvaliti na podršci i omogućavanju da se ova posjeta i  obilježavanje godišnjice u kontinuitetu svake godine uspješno i realizuje.

masovimo ovu posjetu, ne prepustimo zaboravu naše istinske heroje i svete ciljeve za koje su se borili i dali svoje živote – slobodnu, jedinstvenu, nedjeljivu, jednu i jedinu nam BiH.

NAPOMENA: SA SOBOM OBAVEZNO PONIJETI VAŽEĆU PUTNU ISPRAVU – PASOŠ.

Priboj 2015
Priboj 2015

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button