MZ IZAČIĆ: Psi lutalice i dalje jedan od velikih problema lokalne zajednice

Dugogodišnji problemi, koje građanima MZ Izačić stvaraju psi lutalice, čini nam se, postali su nerješiva enigma od koje lagano svi dižu ruke. Je li zapravo riječ o nemaru institucija koje su nadležne za rješavanje navedenog problema, jesmo li i mi kao građani podbacili u rješavanju istog, ili smo pak svi skupa zakazali, prosudite sami.

Naime, svi smo mi svjesni problema koje psi lutalice prouzrokuju na području grada Bihaća pa tako i naše MZ Izačić, koji je u nekoliko navrata pokušavan riješiti, međutim bezuspješno ili sa minimalnim rezultatima koji gotovo da se ne osjećaju.

Još uvijek se niko ne osjeća sigurnim: djeca na putu do škole – što je i jedan od najvećih problema za roditelje čiji glas se najčešće čuje, mališani u svojim dvorištima, radnici pri odlasku na posao, mještani prilikom obavljanja svakodnevnih poslova u svojim dvorištima i na poljima…

Malo ko od nas nije imao problem sa odbjeglim i napuštenim psima, pa čak i slučaj da mu čopor pasa lutalica ili pojedinac, u sred bijela dana, nije zalutao u dvorište, ili pak da se nije dvoumio hoće li zbog istih kod komšije otići na jutarmnju kafu.

Dokle ćemo živjeti u stalnom strahu, pitaju se građani MZ Izačić, i hoće li nam psi lutalice, koji su nevakcinisani, a postoji realna opasnost da je neki od njih i inficiran virusom bjesnila, napasti djecu i u najgorem slučaju ozlijediti ih te ugroziti njihov život pri rutinskom odlasku u školu.

Upravo iz razloga da bi smo izbjegli neželjene posljedice i ono najgore što nam se i našoj djeci može desiti, nužno je stalno upozoravati na problem, iznova ga aktualizirati i opominjati nadležne institucije sve do konačnog riješenja istog, opominju zabrinuti građani.

Pojedini roditelji školske djece najavljuju imenom i prezimenom prozivku odgovornih pojedinaca, u najgorem slučaju i poziv svim roditeljima da od obrazovne ustanove traže obustavu nastave do rješavanja problema.

Hoće li ovo doprijeti do odgovornih i hoće li isti imati sluha te se uhvatiti u koštac sa datim problemom, vidjet ćemo u narednom periodu.

Ono što je sigurno jeste činjenica da se radi o ogromnom problemu za rješavanje kojeg je potrebna široka i sinhronizovana akcija i angažman cjelokupne društvene zajednice, počev od pojedinaca do najviših nivoa vlasti.

Autor: I.B.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.