BIHAĆVIJESTI

Gradonačelnik Bihaća ne popušta pod pritiscima IOM-a i Wigemarka: Sutra prvi šatori na Vučjaku, Crveni križ Bihać ima kapacitet za 1.500 osoba!

Grad Bihać i USK, ostali su sami u pronalaženju rješenja. Ponudili su Vučjak kao novu lokaciju, međutim država ignoriše, a Evropska unija odbija. Ipak, uskoro bi Vučjak trebao dobiti prve stanovnike. Prvi šatori, biće postavljeni već sutra, a migranti koji borave van prihvatnog centra, tu će biti smješteni. Crveni križ Bihać je u mogućnosti odmah osigurati smještajni kapacitet za 500, a kroz kraći period i za 1.500 osoba.

Vlada USK danas je na održanoj sjednici usvojila odluku o dostavljanju sredstava Crvenom križu da bi se pravovremeno uredio kamp na lokaciji Vučjak za prihvat migranata. Ukupno 30 hiljada konvertibilnih maraka biće doznačeno Crvenom krstu Grada Bihaća. Riječ je o interventnim sredstvima, a postavka šatora trebalo bi da krene već tokom dana, nakon čega će početi i prebacivanje migranata iz središta grada.

S druge strane, šef IOM-a Peter van der Auweraert tvrdi da je nemoguće na Vučjaku izgraditi prihvatni centar u tako kratkom periodu. Naime, ukoliko Evropska komisija nekim čudom i odobri sredstva za Vučjak, gradnja centra na tom području bi trajala od tri do četiri mjeseca.

Podsjećamo, Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark pisao je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću navodeći da prihvatna lokacija koju nudi grad Bihać (tzv. naselje Vučjak) ne ispunjava kriterije za EU pomoć. Ipak, ukoliko BiH ne riješi niz spornih pitanja, obećana pomoć EU bi mogla izostati.

Iako će vjerovatno izostati podrška IOM-a, tačnije Evropske komisije, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić odlučan je u namjeri da migrante izmjesti na lokaciju koju ne podržava Evropa, a ignoriše država BiH.  Gradonačelnik Fazlić kaže da je svjestan da Vučjak nije idealna lokacija za izmještanje migranata, ali da on kao gradonačelnik “nema puno manevarskog prostora” u trenutku kada je situacija sa sve većim brojem migranata sve teža .

Usn.co.ba

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button