PoljoprivredaVijestiVikići, Izačić

Najveća plantaža maline u Vikićima (FOTO)

Kako nam reče vlasnik jedne od najvećih plantaža maline na području MZ Izačić, a i šire, Jasmin Havić iz Vikića, u malinarstvu i nije baš sve onako jednostavno kako mnogi pioniri malinarstva pretpostavljaju.

Ljudi su sebi stvorili pogrešnu percepciju i najčešće zamišljaju da je dovoljno zasaditi par dunuma sadnica maline, i eto ga, poteći će med i mlijeko, dobra zarada je zagarantovana, međutim, stvari stoje sasvim drugačije, kaže Jasmin.

Solidna novčana zarada je moguća, ali je prethodno potrebno da se ispune mnogi preduvjeti i pretpostavke, kao i da malinare posluži malo sreće kada je vrijeme u pitanju, tj. da vremenske prilike budu idealne, u najgorem slučaju odgovarajuće i zadovoljavajuće za malinu, naglašava Jasmin.

Ukoliko neko želi da se bavi uzgojem malina, mora se u potpunosti posvetiti toj djelatnosti, uložiti mnogo truda i znoja, što opet samo po sebi nije dovoljna garancija za uspjeh. Neophodno je i poželjno educirati se i steći elementarno znanje o uzgoju malina, to znanje primjenjivati u praksi i pridržavati se propisanih pravila.

Uz ispunjenje ova dva prethodna uvjeta i sreću da tijek uzgoja maline, od zasađivanja do potpunog sazrijevanja, prate odgovarajuće klimatske prilike, može se očekivati i zadovoljavajuća financijska korist, navodi Jasmin.

Plantaža malina Jasmina Havića proteže se na površini od 1. hektara, a prema fotografijama dade se zaključiti da se radi  uređenom malinjaku.

Tako je jer Jasmin sa porodicom dosta vremena provedi radeći u istom, striktno se drži uputstava koje struka nalaže,  te redovno posjećuje seminare kako bi se dodatno educirao i upoznao sa novim tehnološkim metodama u procesu uzgoja maline.

Kada dođe vrijeme berbe, uz porodicu angažuje i nekoliko sezonskih radnika, a kako ističe, uz planiranje i dobru organizaciju sve se stigne.

Invalid Displayed Gallery

 
malinjak-jasmin2


Prošle godine
Prošle godine

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button