AgrarVIJESTIVikići/Izačić

Najveća plantaža maline u Vikićima (FOTO)

Kako nam reče vlasnik jedne od najvećih plantaža maline na području MZ Izačić, a i šire, Jasmin Havić iz Vikića, u malinarstvu i nije baš sve onako jednostavno kako mnogi pioniri malinarstva pretpostavljaju.

Ljudi su sebi stvorili pogrešnu percepciju i najčešće zamišljaju da je dovoljno zasaditi par dunuma sadnica maline, i eto ga, poteći će med i mlijeko, dobra zarada je zagarantovana, međutim, stvari stoje sasvim drugačije, kaže Jasmin.

Solidna novčana zarada je moguća, ali je prethodno potrebno da se ispune mnogi preduvjeti i pretpostavke, kao i da malinare posluži malo sreće kada je vrijeme u pitanju, tj. da vremenske prilike budu idealne, u najgorem slučaju odgovarajuće i zadovoljavajuće za malinu, naglašava Jasmin.

Ukoliko neko želi da se bavi uzgojem malina, mora se u potpunosti posvetiti toj djelatnosti, uložiti mnogo truda i znoja, što opet samo po sebi nije dovoljna garancija za uspjeh. Neophodno je i poželjno educirati se i steći elementarno znanje o uzgoju malina, to znanje primjenjivati u praksi i pridržavati se propisanih pravila.

Uz ispunjenje ova dva prethodna uvjeta i sreću da tijek uzgoja maline, od zasađivanja do potpunog sazrijevanja, prate odgovarajuće klimatske prilike, može se očekivati i zadovoljavajuća financijska korist, navodi Jasmin.

Plantaža malina Jasmina Havića proteže se na površini od 1. hektara, a prema fotografijama dade se zaključiti da se radi  uređenom malinjaku.

Tako je jer Jasmin sa porodicom dosta vremena provedi radeći u istom, striktno se drži uputstava koje struka nalaže,  te redovno posjećuje seminare kako bi se dodatno educirao i upoznao sa novim tehnološkim metodama u procesu uzgoja maline.

Kada dođe vrijeme berbe, uz porodicu angažuje i nekoliko sezonskih radnika, a kako ističe, uz planiranje i dobru organizaciju sve se stigne.

 
malinjak-jasmin2


Prošle godine
Prošle godine

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button