Sci/TechVIJESTI

Devet pravila, jednog od najvećih svjetskih genija, o procjeni čovjeka (ovo vjerovatno do sad’ niste čuli)

Nikola Tesla je bio jedan od najvećih svjetskih naučnika i pronalazača. On je radio, trpeo i borio se, zato što je vjerovao da će njegovi izumi promijeniti čovječanstvo. I bio je u pravu.

Njegova radoznalost ga je vodila u različite oblasti nauke. Bio je inteligentan i duhovit, i zbog toga su ga prijatelji cijenili i voljeli, ali birajući između društvenog života i rada uvijek bi birao rad.

Vježbao je samokontrolu kako bi svoje tijelo i um održavao mladim, u nadi da će rad i zasluge govoriti o njemu u budućnosti:

“Naše vrline i naši promašaji su neodvojivi, kao sila i materija. Kada se odvoje, nema više čovjeka”.

“Neka budućnost kaže istinu, procijenite svakoga čoveka prema njegovom radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja, za koju sam tako naporno radio”.

“Čovjek mora vježbati umjerenost i nadzor svojih čula i sklonosti u bilo kojem pogledu, da bi tako održao sebe mladim u tijelu i razumu. Suzdržavanje mi nije uvijek bilo po ukusu, ali su moja iskustva velika nagrada”.

“Čovjek je rođen da radi, da trpi i da se bori. Ko tako ne čini, mora propasti”.

“Učio sam tuce jezika, proučavao literaturu i umjetnost proveo svoje najbolje godine u bibliotekama čitajući sve što bi mi došlo pod ruku i osjetio sam da sam traćio vrijeme, ali ubrzo sam shvatio da je to bilo najbolje što sam ikada učinio”.

“Od svih “sila trenja”, ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje, ono što Buda naziva “najveće zlo u svijetu”.

“Najvažniji produkt stvaralačkog uma je izum. Njegov je krajnji cilj ovladavanje uma prirodom i iskorištavanje njezinih sila za potrebe čovječanstva”.

“Ako pokušam nastaviti prekinuti tok misli, osjećam pravu duhovnu mučninu, nehotice tada prelazim na drugi posao, iznenađen svježinom uma i lakoćom kojom svladavam prepreke koje su mi prije kvarile račune. I redovno nalazim odgovore na teška pitanja uz najmanji napor”.

“Ako ne znate kako, promatrajte pojave prirode, ona će vam dati jasne odgovore i inspiraciju”.

depo.ba

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button