VIJESTIVikići/Izačić

U junu provedena akcija na čišćenju Ponora dala rezultate – aktivnosti se nastavljaju… (FOTO/VIDEO)

Ponor je ipak ukroćen, problem još postoji ali u znatno manjoj mjeri, aktivnosti na rješavanju istog se nastavljaju…

Svjedoci smo kako Ponor – ušće potoka u centralnom dijelu Vikića koje se nalazi tik uz glavnu raskrsnicu, svake godine pri obilnijim kišama naprosto podivlja, izlije se iz korita te nanese znatnu štetu okolnom lokalnom stanovništvu.

Podivljao je ponor  i prije par dana, srećom nakratko, nakon par sati povukao se u ušće, što je rezultat ljetošnje akcije na čišćenju istog, koju je organizovao i realizovao zajedno sa mještanima i uččenicima Pš Vikići, Mehmed Mujetić.

Akcija će se nastaviti dalje, poručuju meštani Bagaša i Mehmed Mujetić, kako su ranije i najavili, te pozivaju i ostale zaseoke da se uključe kako bi skupa što kvalitetnije riješili problem koji im svima visi nad glavama.

Najveći teret u dosadašnjem obuzdavanju Ponora, finansijski i fizički, podnijeli su mještani: Mehmed Mujetić, Šaban Mujetić 50 €,  Daut Mujetić 50 €,  Hasib Bibo Rekić i Kasim Kaso Rekić.

Hvala komšijama i prijaceljima na novčanoj i svakoj drugoj pomoći, a iskreno se nadamo da će se ovoj i sličnim akcijama odazvati i ostatak mještana Bagaša i šire, naglašava Mujetić. Kako kaže,  ima namjeru organizovati i malo međukomšijsko druženje, sastanak, naravno uz iće i piće, kako bi o svim problemima otvoreno porazgovarali u opuštenoj atmosferi.

Ovim putem mještani Bagaša žele skrenuti pažnju i zamoliti ostatak stanovništva Vikića da vode računa te ne odlažu smeće u Ponoru, blizini Ponora, kao ni uz  potok uzvodno od Ponora, pored brine, ada, sve do Jezerca u Halkićima.

Također, žele dati do znanja da će JU Zavod za prostorno uređenje Bihać angažovati inspekcijsku službu koja će jednom mjesečno kontrolisati navedeni teren te za nepropisno odlaganje smeća pisati prijave na ime neodgovornih osoba, a kako kažu, kazne nisu baš male.

Pohvale za mještane Bagaša i njihove aktivnosti, želimo im da u potpunosti uspiju obuzdati Ponor.

Evo u prilogu nekoliko fotografija i video snimaka od posljednjeg izlijevanja ponora koje je srećom trajalo kratko.

FOTO/VIDEO: Esad Rekić

 

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button