NAUČNICI RAZVILI BATERIJU SA ROKOM TRAJANJA 400 GODINA

Možete li zamisliti bateriju koja se može naputniti 200.000 puta, a da vremenom nimalo ne korodira?

Naučnici na Kalifornijskom univerzitetu Irvine razvili su bateriju koja će trajati oko 400 godina.

Međutim, istraživači su svoj izum pripisuju slučajnosti, zapravo, njihova namjera je bila da samo razviju bolje nano-žice za upotrebu u konvencionalnim baterijama.

Svakako, to ne znači da će se takav proizvod uskoro pojaviti na tržištu, ali nova tehnologija predstavlja značajan uspjeh na polju produžavanja prosječnog životnog vijeka baterija za elektronske uređaje, automobile i svemirske letelice.

“Naučnici su prilično zainteresovani za nano-žice jer omogućavaju proizvodnju jačih baterija, bez smanjenja ukupne uskladištene energije”, rekao je Pener.

Ali, nano-žice su osetljive čak i ba najmanji stepen korozije, a to dovodi do njihovog pucanja i gubitka kapaciteta – što je vrlo loše. Istraživanje je važno jer ukazuje na to da neznatne izmjene u sastavu baterije mogu znatno produžiti njen vijek, oko 40 puta više”, dodao je.

Tokom testiranja, Mya Le Thai i njen tim otkrili su kako su iznenađeni da njihova nova baterija ima posebnu karakteristiku.

U istraživanju, koje je objavljeno u magazinu Energy Letters, zlatne nano-žice su prekrivene slojem mangan-dioksida i obložene elektrolitima, načinjenim od gela nalik pleksiglasu. Svaka nano-žica je oko hiljadu puta tanja od vlasi kose.

Istraživači su zatim testirali elektrode oko 200.000 puta u toku tri mjeseca. Bili su prilično iznenađeni kada su otkrili da baterije, bez obzira na veliki broj testiranja, ni u kojoj mjeri nisu izgubile kapacitet, a nano-žice su ostale čitave.

Ovakve vrste baterije do sada su mogle da izdrže samo oko 7.000 ciklusa, piše Discovery News.

Prema svemu sudeći, gel na neki način plastificira metalne okside u baterijii te im omogućava dodatnu fleksibilnost, zahvaljujući čemu se ujedno sprečava i bilo kakvo pucanje nano-žica, kažu naučnici.

Još uvijek nije poznato kada ćemo moći koristiti ovo dugotrajno skladište energije u našim pametnim telefonima.

Rejting

  • 10
  • 6
  • 10
  • 8
  • 10
  • 8.8

    Score

Korisnička ocjena: 0 ( 0 Glasova )Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.