Sci/TechVIJESTI

DNK testom otkrijte svoje etničko porijeklo i pronađite nove rođake…

Bez obzira na to što danas širom svijeta postoji precizna naučna metoda za utvrđivanje ličnog praporijekla, još uvijek to za mnoge predstavlja vječnu zagonetku koja podjednako budi znatiželju ali i sumnju…

Biološki mit zapisan je u našim genima, a danas je jednostavno provjeriti iz kojeg dijela Evrope, Azije ili Afrike potiče određen procenat naših gena i kuda su se tokom migracionih era kretali naši preci.

Genetiku ne zanimaju nacije, kako to mnogi žele predstaviti, već populacije, jer priča o nacijama stara je dvjestotinjak godina, a genetički markeri sežu unazad 20-ak hiljada godina.

Ne postoji genetičko porijeklo naroda, bar ne na ovim prostorima. Narod, kao kategorija, po svojoj definiciji nije polazna osnova bilo kakvih genetičkih istraživanja. Naime, u populacionoj genetici, polaznu kategoriju ispitivanja, kako i sam naziv sugerira, predstavlja populacija, grupa jedinki iste vrste koja nastanjuje određeni prostor, koja se može međusobno razmnožavati i imati podmladak. Stoga populacija i narod ili populacija i nacija urijetko, a na ovim prostorima nikako, mogu se „poklapati“ do te mjere da se među njima može staviti znak jednakosti”, tvrdnja je nauke.

Ljudski genom najljepša je ispisana “knjiga” u kojoj su “arhivirani” svi “hirovi” evolutivnih procesa, koji kao krajnji rezultat kreiraju vrstu u znanosti poznatu pod nazivom Homo sapiens.

Da bi ste provjerili odakle potječu vaši geni i u kojem procentu, potrebno je da odete na sajt nekoliko kompanija koje se bave ovim poslom, uplatite određeni novčani iznos, cca 100 dolara, i pošaljete uzorak brisa pljuvačke u epruveti. Nakon nekoliko nedelja dobit ćete e-mailom jedan poveći dokument, koji sadrži podatke o vašim genima

Evo jedan od sajtova preko kojeg možete provjeriti svje genetsko porijeklo: https://www.myheritage.com.hr/dna.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button