BiHVIJESTIZanimljivo

NIJE NAODMET ZNATI: U OVIM DIJELOVIMA BIH MOGUĆI SU RAZORNI POTRESI

Kao prvo treba napomenuti da je potres, kao prirodna pojava, stohastički proces koji se javlja sporadično u vremenu i prostoru i da je nezavisan od prošlih i budućih seizmičkih pojava na određenoj teritoriji.

Trajanje razorne snage potresa je od nekoliko sekundi do najviše jedne minute. S druge strane, potres “ne poznaje” bilo kakve političke ili administrativne podjele tako da potresi velike jačine mogu izazvati materijalne štete i odnijeti ljudske živote na veoma velikim udaljenostima od epicentra (područja u kojem se najjače manifestuje).

Slika 1. Seizmotektonska karta teritorije BiH

Teritorija BiH spada u seizmički relativno aktivnu zonu. Generalno gledano ovo područje je tektonski vezano za veliki rasjed Zemljine kore koji od sjeverne Indije (Himalaji) preko teritorije Irana, Turske i Grčke (istočni Mediteran) te prelazi južnim dijelom teritorije gdje skreće ka sjeverozapadu. Pored ovog globalnog rasjeda postoji nekoliko značajnih regionalnih rasjeda (bugojanski, višegradski, neretvanski, banjalučki). Duž svih ovih rasjeda mogu se generirati potresi razorne jačine.

Pored toga, na području planine Treskavice (koja je zbog toga i dobila ime) registrovana je epicentralna zona veoma snažnih potresa. Na svim ovim područjima, prema našoj historijskoj arhivi, javljali su se potresi magnitude veće od 3,0 Richtera ili više od V stepeni Merkalijeve skale u epicentru. Također, na teritorijama Dubrovnika, Makarske, Knina i Crne Gore javljaju se potresi razrorne snage koji mogu imati značajan efekat i na teritoriji BiH.

 

Slika 2. Seizmotektonska karta teritorije BiH

Na samoj teritoriji BiH gotovo svakodnevno se javljaju, u prosjeku, tri potresa intenziteta manjeg od III stepena Merkalijeve skale, koje registruju samo instrumenti. Snažniji potresi su relativno rijetki. Dubina hipocentra se kreće od 4 do 30 km. Od tog broja, svake godine bude desetak potresa koji mogu izazvati osjetljivo podrhtavanje tla ili nanijeti materijalnu štetu na građevinskim objektima. Od 1900. godine tj. od kada se na ovom području potresi instrumentalno registruju zabilježeno je 1084 potresa čija magnituda je bila preko 3,0 Rihtera ili intenzitet veći od V stepeni Merkalijeve skale, odnosno to su potresi koji su izazvali materijalne štete ili su odnijeli ljudske živote.

 
“PROGNOZA” SEIZMIČNOSTI TERITORIJE BiH

Mada je vrlo nezahvalno davati “prognozu” seizmičkih događanja za bilo koju teritoriju, ipak na osnovu instrumentalnih podataka (kataloga), primjenjujući matematičko-fizikalni model seizmičnosti, došlo se do zaključka da se u narednih 50 godina na teritoriji BiH mogu očekivati potresi maksimalnog intenziteta do VII stepeni Merkalijeve skale. Zemljotresi tog intenziteta izazivaju materijalna oštećenja na građevinskim objektima, uglavnom bez ljudskih žrtava.

Međutim, za vremenski period od 100 i više godina, prema ovim prognozama, može doći do razornih potresa u jugoistočnom i sjeverozapadnom dijelu BiH (područje Trebinja, Neuma, Banja Luke i planine Trskavice) koji mogu izazvati ogromne materijalne štete na građevinskim objektima i odnijeti mnogo ljudskih života, tvrde u FHMZ BIH.

 

Slika 3. Prognostička karta seizmičkog intenziteta za teritoriju BiH u narednih 100 godina

FHMZ BIH

Nekoliko bitnih činjenica o potresima

Potresi se svakodnevno događaju i redovna su prirodna pojava

– U svijetu, tj. na planeti Zemlji, svake godine dogodi između 1000 i 1500 potresa jačine između 5.0 i 5.9 stupnjeva po Richterovoj ljestvici.

– Najveći broj potresa događa se u dubinama okeana, na dnu dnu.

– Zemljina površina sastavljena je od međusobno spojenih dijelova. Litosfera, tj. kamena Zemljina kora ili omotač, sastavljena je od velikih i manjih tektonskih ploča koje klize po astenosferi (meka zona ispod litosfere). a potres je posljedica pomicanja upravo tih tektonskih ploča čime se oslobađa velika količina energiju koja uzrokuje podrhtavanje Zemljine kore.

– Stari grčki matematičar i astronom Tales iz Mileta (c. 624 – c. 546. pr. Kr.) prestao je prirodne pojave tumačiti kao kaznu ili nagradu bogova. Od tog vremena čovječanstvo je napredovalo u razumijevanju i shvatanju prirode, iz tog razloga nije baš primjereno vraćati se u vrijeme prije 7. stoljeća stare ere i na patnji i nesreći prouzrokovanoj prirodnim pojavama skupljati jeftine vjerske poene, što mnogi danas čine.

– Potresi bi se događali i događat će se u svijetu u istoj mjeri i intenzitetu postojali ili ne postojali ljudi na planeti. Dakle, Zemlja će podrhtavati i u budućnosti, s nama ili bez nas. samo se možemo nadati da nećemo doživjeti snažne potrese kao oni na trusnim područjima poput Istanbula ili San Francisca, ili one kao na našim područjima poput onoga u Banjaluci 1969, Skopju 1963. ili Albaniji 2019.

– Stanovnici Japana, Indonezije, Irana, Turske, Čilea, Perua, Kalifornije, Balkana… mogu očekivati velike potrese u budućnosti dok stanovnici središnjeg dijela Sibira, Urugvaja i Nigera nemaju razloga za strah.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button