AgrarVIJESTIVikići/Izačić

Ne radi samo onaj ko mora, već i onaj ko je naučio i ko u poslu uživati znade

Opće je poznata i naučno dokaana činjenica da su rad (umjeren) i fizička aktivnost najbolja prevencija, pa i lijek za mnoge bolesti.

Još kada radite nešto iz ljubavi, kao naš sugrađanin – demobilisani borac i ratni vojni invalid, Selam Bunić, nešto u čemu pronalazite sebe i svoj unutrašnji mir, a to nešto je izvor zdravlja i jako korisno, onda vas to čini posebnim.

Selam se već desetak godina bavi pčelarstvom, proizvodi zdravi domaći med. Pored toga što ovim izvorom zdravlja snabdijeva svoju porodicu, uvijek uspije nešto i da proda.

Posao zna biti i zahtjevan, s’ puno obaveza i odricanja, ali kod Selama je prevagnula ljubav prema pčelarstvu, kao i spoznaja da je prirodni med najzdraviji ovozemaljski proizvod, a i da bavljenje pčelarstvom na čovjeka djeluje relaksirajuće i umirujuć.

Sve financira svojim vlastitim sredstvima, koja baš i nisu mala, a hoće li ih uspjeti povratiti, ovisi od mnogo faktora koji utiču na prinos meda.

Kada dođe proljeće, u sjenu pada zahtijevnost bavljenja ovim poslom, a kako i ne bih, težina mora uzmaći pred ljepotom: procvjetalih voćnjaka, probeharalih livada prekrivenih maslačkom, zlatnih sunčevih zraka koje blago miluju i umivaju insanu lice…

Naš junak iz ove kratke priče zna šta to sve znači, otud mu i snaga, odatle je crpi, to ga inspiriše i motiviše…

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button