BiHVijesti

SRBIJANSKI MEDIJI: U Bihać će biti raspoređeno 2500 migranata

Migrantska kriza koja je posljednih mjeseci zahvatila BiH svakim danom postaje sve teža i ozbiljnija.

Nadležni organi još uvijek bez rješenja, a smještajnih kapaciteta sve je manje.

U pokušaju da se domognu zemalja Evropske unije, svakim danom u BiH pristižu nove grupe migranata iz Palestine, Sirije, Iraka, Alžira.

Prema podacima GP BiH, najveći broj pokušaja ilegalnih izlazaka iz BiH evidentiran je na području Bihaća i Velike Kladuše, Posušja, Čapljine i Gruda.

Kako je naveo srbijanski list Danas, Evropska unija trenutno priprema plan da za sve migrante izgradi veliki kamp i to van svojih granica, a države u regiji pribojavaju se da će se taj kamp naći baš na njihovoj teritoriji.

Austrijski kancelar, Sebastian Kurz, najavio je izgradnju takvog kampa, ali tačnu lokaciju nije otkrio.

U Bosni i Hercegovini pojavila se mapa s ucrtanim brojkama za razmještaj migranata, prema kojoj će u Velikoj Kladuši biti smješteno do 3.000 migranata, u Bihaću bi se smjestilo njih 2.500, u Cazinu 2 500, Banja Luci 1.500, Mostaru 3.000…

Mapu s ucrtanim brojkama za razmještaj migranata objavio je beogradski list Danas, koji je, nakon što ih je redakcija portala Bljesak.info kontaktirala, kao autora mape imenovao istraživački centar Demostat.

U svakom slučaju, migrantska kriza problem je cijele BiH, ne samo gradova u kojima se trenutno nalaze i neophodno je da se u njeno rješavanje uključe sve institucije u BiH.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button