Tradicija. običaji, starineVijestiZanimljivo

KOŠNJA I “KOSIDBAŠE” (VIDEO)

U mjesecu maju padaju prvi otkosi pa nije suvišno podsjetiti na koji način se košnja obavljala u prošlosti, a kako danas.

Nekad se košnja na seoskim gazdinstvima, a i velikim ekonomijama u državnom vlasništvu, uglavnom obavljala ručno, da bi razvojem poljoprivredne mehanizacije takav način danas, gotovo u potpunosti, isčezao i prava je rijetkost..

Kosce na livadama prvo su počele zamjenjivati kosilice koje su vukle konjske zaprege. Industrijkom revolucijom i razvojem tehnologije različiti tipovi samohodećih motornih kosilica, motornih kosilica na guranje, kosilica koje se priklučuju na drugo motorno vozilo, te različitih vrsta električnih kosilica, ručna košnja postaje prava rijetkost i polako odlazi u zaborav.

Ručno košenje je veoma zahtijevno, iziskuje izuzetnu fizičku spremnost samog kosca, a prethodno zahtijeva i posebnu pripremu oruđa za košnju – ručne kose, najčešće kovanice, koja obavezno podrazumijeva “klepanje” i finalno oštrenje iste brusom ili, narodnim žargonom rečeno, “navlačenje žice”.

Evo, iskoristli smo ovaj kratki video zapis čiji je autor Miskić Haris Hari, da predstavimo onima koji to do sada nisu imlai priliku vidjeti, kako se to obavlja prvi dio pripreme za ručnu košnju – “klepanje” kose.

Za “klepanje” je potrebna “babica” – statična metalna podloga, “klepac” – vrsta specijalng namjenskog čekića i mirna ruka, koju klepač kose na snimku i slici – Hasan Miskić, očito i ima.

Kosci su oduvijek znali dobro se našaliti, a isto tako, kao i cure pri obavljanju poljskih radova, te u prelima, dobro i zapjevati:

Koso moja kosila bi sama,
Kad bi mila na otkosu bila.

Koso moja kosila bi sama,
Kad bi mala na kosištu stala.

Moj se lola za kosidbu sprema,
Kosu ima, balegiju nema.

Kad se kosi da sam kod kosaca
Kad se kupi da sam kod ovaca.

Lola kosi, a ja čuvam ovce,
triput ma'ne pa pogleda na me.

Ugodno popodne uz zvuke “klepanja”

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button