BiHTurizamVIJESTI

Nova sekta u BiH: Pada se u trans na piramidama Semira Osmanagića

Tradicionalno okupljanje posjetilaca iz čitavog svijeta na prvi dan ljeta, za ljetni solsticij, na vrhu Bosanske piramide Sunca u Visokom, ove godine je prošlo u fenomenalnoj atmosferi i organizaciji. Bili su tu autobusi s organiziranim grupama iz Slovenije, Njemačke, Turske i Austrije, te individualni posjetioci iz Velike Britanije, Brazila, Irana, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Švedske, Francuske, Norveške, Švicarske, Belgije, Litvanije, Slovačke, Češke, Rusije, Australije, St. Martina iz Kariba, Makedonije, Bugarske…

Više od pet stotina prisutnih s nestrpljenjem je očekivalo program, nadajući se da će tmurno oblačno nebo zamijeniti sunce. Prisutne je u 18 sati pozdravio voditelj projekta istraživanja bosanskih piramida dr. Semir Osmanagić. Zaželio im je dobrodošlicu sa željom da se ugodno osjećaju u Bosni i Hercegovini. Govorio je o značaju ove lokacije na kojoj su se nalazili srednjevjekovna utvrda kao jedan od temelja državnosti BiH, rimska osmatračnica, ilirsko naselje, a svi ovi kulturni slojevi na vrhu najveće piramide svijeta.

qefwtw

Prvi su nastupili gosti iz Slovenije na specijalnom ručno izrađenom instrumentu koji generira frekvencije na kojima oscilira Planeta Zemlja. Uslijedila je pjesma švedske grupe ABBA “Angel passing through my Room” u kojoj su učestvovali svi prisutni Slovenci. Nakon toga pjesmom su zagrijali sve prisutne muzički ansambl Hare Krishna koji je taj dan učestvovao i na koncertu kojeg je organizovala ambasada Indije u BiH.

Napokon je došla i zvijezda ovogodišnjeg okupljanja, poznata turska pjevačica Seda Bagcan. U momentu kada je ona izašla pred mikrofone, izašlo je i sunce iza oblaka i obasjalo vrh Bosanske piramide Sunca. Seda Bagzan je u svojoj karijeri pjevala operu u Ankari te učestvovala u takmičenju za Euroviziju. Posljednjih godina bavi se duhovnom muzikom, kombinacijom sufi i istočnjačke tradicije. Autor je muzike i tekstova, na turskom i engleskom jeziku. Ima veliki broj poklonika širom svijeta.

sgezz

Predivan glas Sede Bagcan i njenih pratećih vokala i ritmovi muzike, svojom blagošću, otvorenošću i smirenosti imali su sjajan efekat na pet stotina ljudi. Tokom izvođenja svojih kompozicija Seda je pozivala sve prisutne da se pridruže pjesmi, jednostavnim riječima koje izazivaju širenje aure i bolji protok energija kroz ljudske čakre. U pojedinim momentima se činilo da su svi postali jedno i da se poruka ljubavi i prijateljstva slala s vrha Piramide u čitav svijet. Još jednom su muzika i bosanske piramide ujedinili ljude sa svih kontinenata.

Na završetku koncerta dr. Osmanagić je zahvalio Sedi Bagzan što je počastovala prisutne “rajskim glasom” i pozvao je da dođe i slijedeće godine. Ona je pred svima najavili svoj ponovni dolazak s oduševljenjem. Ostalo je još nekoliko momenata da svi posmatraju zalazak sunca i raduju se ljetu koje je nastupilo u 18.39 sati. U redu i na organizovan način svi su se uputili prema prilaznom platou piramide noseći nezaboravne uspomene iz Visokog.

Izvor: bosniapress.info/

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button