Sjećanja na likove i djelaVIJESTI

Obilježeno 27. godina od prve pobjede Armije R BiH – Bugar 92

U organizaciji Mjesne zajednice Gata i podršku Grada Bihaća i resornog ministarstva za boračka pitanja, danas je u Gati prigodnom svečanosti obilježena 27. godišnjica prve pobjede Armije R BiH – Bugar 92. Prisutni su se prisjetili herojskog otpora kojeg su pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane BiH pružili srpskom agresoru u rejonu Bugara 12. juna ratne 1992. godine.

Zahvalivši se Savjetu MZ Gata na organizaciji manifestacije kojom se prisjećamo prve pobjede Armije R BiH, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić istakao je da su patrioti pobjedom na Bugaru, pokazali daleko nadmoćnijem neprijatelju da nije nepobjediv i da Bihaćki okrug neće doživiti sudbinu mnogih gradova u BiH gdje su Bošnjaci ubijani u masovnim zločinima i genocide.

“Danas šaljemo poruku da naša djeca neće zaboraviti heroje, ali i da će učiniti sve da se rat ne ponovi i da Bošnjaci ne budu ubijani samo zato što volimo svoju zemlju”- kazao je gradonačelnik Fazlić.

U ime domaćina prisutnima se obratio Hasan Keškić, gradski vijećnik, istaknuvši da obilježavanje prve pobjede Armije R BiH u reonu Bugara obavezuje sve preživjele, a posebno mlade generacije da ne zaborave herojstva boraca Sile nebeske. O potrebi kulture sjećanja govorio je u svom obraćanju i Ermin Zulić, ministar za boračka pitanja USK-a.

Kako je istaknuto,12. juna 1992. godine, pripadnici TO Vrsta po naređenju Štaba TO Bihać u sadejstvu sa pripadnicima MUP Bihać organizirali su prvu borbenu akciju s ciljem izlaska na državnu granicu sa Hrvatskom u reonu Bugara. Pod komandom majora Adila Bešića, pripadnici TO Vrsta izvojevali su prvu pobjedu nad daleko nadmoćnijim srpskim snagama, a u toku borbenih akcija poginuo je pripadnik čete Gata Arif Hasanagić.

Prije centralne svečanosti, delegacije Gradske uprave Bihaća, Cazina i Vlade USK-a obišli su mezar Arifa Hasanagića, te šehidsko spomen obilježje gdje se nalaze imena 55 poginulih mještana Gate, te položili cvijeće. I ove godine organizatori su pripremili bogat kulturno-umjetnički program kao i malonogometni turnir.

Fotografija korisnika/ce GRAD BIHAĆ.
Fotografija korisnika/ce GRAD BIHAĆ.
Fotografija korisnika/ce GRAD BIHAĆ.
Fotografija korisnika/ce GRAD BIHAĆ.

GRAD BIHAĆ

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button