Sjećanja na likove i djelaVijesti

Obilježeno 27. godina od prve pobjede Armije R BiH – Bugar 92

U organizaciji Mjesne zajednice Gata i podršku Grada Bihaća i resornog ministarstva za boračka pitanja, danas je u Gati prigodnom svečanosti obilježena 27. godišnjica prve pobjede Armije R BiH – Bugar 92. Prisutni su se prisjetili herojskog otpora kojeg su pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane BiH pružili srpskom agresoru u rejonu Bugara 12. juna ratne 1992. godine.

Zahvalivši se Savjetu MZ Gata na organizaciji manifestacije kojom se prisjećamo prve pobjede Armije R BiH, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić istakao je da su patrioti pobjedom na Bugaru, pokazali daleko nadmoćnijem neprijatelju da nije nepobjediv i da Bihaćki okrug neće doživiti sudbinu mnogih gradova u BiH gdje su Bošnjaci ubijani u masovnim zločinima i genocide.

“Danas šaljemo poruku da naša djeca neće zaboraviti heroje, ali i da će učiniti sve da se rat ne ponovi i da Bošnjaci ne budu ubijani samo zato što volimo svoju zemlju”- kazao je gradonačelnik Fazlić.

U ime domaćina prisutnima se obratio Hasan Keškić, gradski vijećnik, istaknuvši da obilježavanje prve pobjede Armije R BiH u reonu Bugara obavezuje sve preživjele, a posebno mlade generacije da ne zaborave herojstva boraca Sile nebeske. O potrebi kulture sjećanja govorio je u svom obraćanju i Ermin Zulić, ministar za boračka pitanja USK-a.

Kako je istaknuto,12. juna 1992. godine, pripadnici TO Vrsta po naređenju Štaba TO Bihać u sadejstvu sa pripadnicima MUP Bihać organizirali su prvu borbenu akciju s ciljem izlaska na državnu granicu sa Hrvatskom u reonu Bugara. Pod komandom majora Adila Bešića, pripadnici TO Vrsta izvojevali su prvu pobjedu nad daleko nadmoćnijim srpskim snagama, a u toku borbenih akcija poginuo je pripadnik čete Gata Arif Hasanagić.

Prije centralne svečanosti, delegacije Gradske uprave Bihaća, Cazina i Vlade USK-a obišli su mezar Arifa Hasanagića, te šehidsko spomen obilježje gdje se nalaze imena 55 poginulih mještana Gate, te položili cvijeće. I ove godine organizatori su pripremili bogat kulturno-umjetnički program kao i malonogometni turnir.

Fotografija korisnika/ce GRAD BIHAĆ.
Fotografija korisnika/ce GRAD BIHAĆ.
Fotografija korisnika/ce GRAD BIHAĆ.
Fotografija korisnika/ce GRAD BIHAĆ.

GRAD BIHAĆ

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button