Naši herojiSjećanja na likove i djelaVIJESTI

BUGAR/ČAVNIK: DANAS OBILJEŽENA 27. GODIŠNJICA OSLOBAĐANJA… (FOTO)

DANAS NA ČAVNIKU OBILJEŽENA 27. GODIŠNJICA OSLOBAĐANJA; ODANA DUŽNA POČAST NAŠIM HEROJIMA I EVOCIRANE USPOMENE NA NJIH

U organizaciji Savjeta MZ Izačić i podršku Gradske uprave Bihać, danas je obilježena 27. godišnjica vojne akcije Armije R BiH u kojoj je ratne 1995. godine oslobođeno naselje Bugar i dio okupiranog Čavnika u MZ Izačić.

Dvadeset sedam godina poslije, učesnici ove vojne operacije, te predstavnici gradskih i kantonalnih vlasti, te mještani Vikića, Bugara i Izačića okupili su se na spomen obilježju u reonu Čavnik – Bugar kako bi evocirali uspomene na oslobodilačku akciju pripadnika 5. korpusa Armije R BiH u kojoj je živote dalo trinaest pripadnika 502. Viteške brigade: Mušić Nedin Dodo,  Edin Ćejvanović, Ismet Balić, Fikret Sušić, Hazim Rekić, Asim Rekić, Sakib Felić, Sulejman Hašić, Husein Keškić, Safet Muminagić, Muho Mušić, Mirsad Raković i Slavko Gašljević.

Prisutnima su se obratili Rasim Islamović, predsjednik Savjeta MZ Izačić, Fuad Sadiković, ratni komandant Jurišnog bataljona 502. Viteške brigade, Hamdija Abdić, ratni komandant 502. Viteške brigade, Samir Jašaragić, ministar za boračka pitanja USK-a i Kemal Hrnjić, Savjetnik gradonačelnika Bihaća.

U svojim obraćanjima evocirali su uspomene na oslobodilačku akciju i nemjerljiv doprinos mještana Izačića, Vikića, Čavnika i Bugara u odbrani i oslobađanju države BiH.

“Iskoristimo ove godišnjice da se prisjetimo boraca koji su dali život za državu Bosnu i Hercegovinu i koje smo svi mi i lično poznavali za vrijeme odbrambeno-oslobodilačkog rata. Ove datume moramo obilježavati sa dvije misije, a to je da nikada ne zaboravimo ove heroje i sve borce koji su branili državu i da nikada ne dozvolimo da nam se isto ponovi “ – istakao je Kemal Hrnjić, Savjetnik gradonačelnika Bihaća.

Vjerski dio protokola obilježavanja 27. godišnjice obavio je imam Džemata Vikići Huso ef. Alić.

U vikikićkoj džamiji obavljen je podne namaz i proučen tehvid a na kraju centralne svečanosti proućen jasin i Fatiha.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button