BihaćHistorijaKultura, umjetnostVijesti

Obnova Kapetanove kule u Bihaću trebala bi biti okončana do kraja aprila ove godine

Obnova Kapetanove kule, kulturno-istorijske građevine koja se nalazi u srcu Bihaća i predstavlja jedan od najbolje očuvanih objekata nekadašnje srednjovjekovne tvrđave u gradu na Uni, trebalo bi da bude okončana do kraja aprila, kada se planira i njeno otvaranje.

Osim istorijske važnosti, ovaj objekat je značajan i po tome što je u njemu smješten Muzej Unsko-sanskog kantona, koji, međutim, već duže od osam godina ne radi.

“Zbog potreba obnove kule mi smo povukli i deponovali sve muzejske eksponate. Međutim, ispostavilo se da su se radovi iz više razloga odužili godinama, ali mi smo u međuvremenu uradili dosta posla na uređivanju novih muzejskih postavki i sada ih ukupno imamo pet”, istakao je Nijazija Maslak, direktor Muzeja USK.

Radovima na rekonstrukciji i uređenju Kapetanove kule rukovodi Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa USK, a direktor ove ustanove Amir Kadić ističe kako je cijeli posao urađen detaljno i temeljito.

“Ovakav vid rekonstrukcije Kapetanova kula nikad nije prošla, išlo se u detaljne analize drvenih greda, stropova, podova, temelja i sve je to tražilo dugotrajna i temeljita ispitivanja. Tek kada je sve to bilo okončano moglo se pristupiti konkretnim rekonstruktivnim radnjama”, istakao je Kadić.

On je dodao kako se uskoro očekuje i uređenje spoljašnjosti ovog istorijskog objekta, a kada svi radovi budu okončani muzejske postavke će biti vraćene u kulu i ona će biti otvorena za buduće posjetioce. Time će se obogatiti i turistička ponuda ovih prostora, s obzirom na to da se broj turista koji posjećuju Bihać i Unsko-sanski kanton iz godine u godinu povećava.

Kapetanova kula, kao i ostali spomenici kulture u Bihaću, stradala je u proteklom ratu, a i zub vremena učinio je svoje, a posljednji značajniji rekonstruktivni radovi provedeni su prije 56 godina. Ona je jedan od simbola grada na Uni, a prema istorijskim podacima sagrađena je 1695. godine. Sazdana je od tvrdog kamena bihacita, čine je prizemlje i tri sprata i nekad je bila rezidencija u kojoj su, za vrijeme vladavine Osmanlija, stolovali bihaćki kapetani, upravnici grada.

Nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button