Kultura, umjetnostVijesti

Velikani odlaze ostaju njihova djela: Preminuo Affan Ramić

Jedan od najpoznatijih slikara naše zemlje Affan Ramić preminuo je u večernjim satima u utorak 19. maja.

Ramić je bio slikar Mostara, a njegove vedute ovoga grada spadaju u antologiju bosanskohercegovačkog slikarstva. Osim toga, karakterizirao ga je i jedinstven slobodni stil koji je nekada išao do apstrakcije, ali mu je uvijek davao posebnu osobenost.

Affana Ramića prijatelji su često poredili s njegovim savremenikom iz javnog života prijeratne BiH – Zukom Džumhurom, prema njegovom vedrom temperamentu, načinu ophođenja s ljudima, duhovitošću.

Bio je počasni član Udruženja likovnih umjetnika BiH, a od 1996. i član Akademije nauka i umjetnosti BiH, te dobitnik više domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja.

Prije tri godine održao je retrospektivnu izložbu povodom 80 godina života, na kojoj je izložio 55 najvažnijih radova. Ramić je, zajedno sa ULUBiH planirao da sličnu izložba otvori i ove godine u galeriji Roman Petrović, 5. juna, na dan rođenja.

Rođen je 5. 6. 1932. u Derventi, a svoju mladost proveo u Mostaru koji je bio jedna od umjetnikovih likovnih inspiracija. Od 1948. do 1952. pohađao je Državnu školu za likovnu umjetnost u Sarajevu gdje je maturirao na grafičkom odsjeku kod poznatog slikara Petra Šaina.

Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu, a specijalizirao se u Veneciji, Parizu i Pragu. Predsjednik ULUBIH postao je 1971. godine, a osim slikanja, bavio se i scenografijom za pozorišne predstave i balet.

U njegovom ateljeu na Grbavici, koji je morao napustiti tokom opsade Sarajeva, uništeno je preko 300 slika, no u to vrijeme on u Sarajevo vrijedno slika i organizira ratne izložbe.

Njegovi radovi bili su izlagani širom bivše Jugoslavije, u Poljskoj, Austriji, Egiptu, Francuskoj, Češkoj.

Njegovim odlaskom kulturni život BiH ostao je bez jednog od velikana.

S Affanom Ramićem napravljeno je na stotine razgovora, o njemu i njegovim slikama je napisano na stotine tekstova. On je jedan od onih umjetnika koji zemlju u kojoj žive čine boljom. Svojim likom i djelom označio je jedno vrijeme i jednu zemlju, a njegova djela su i sama svojevrsni svjedok vremena.

A o tome šta on želi od države jednom davno je rekao: “Želim prije svega uljudnu i vaspitanu Bosnu, zemlju koja će, kao i sve druge civilizirane zemlje ovog svijeta, pružiti ljudima normalan život, a stvaraocima davati uslove da potvrđuju svoja ubjeđenja. Jer, živjeti u svijetu koji ne podrazumijeva humanost isto je toliko stravično kao živjeti u svijetu koji nije tvoja domovina.”

Radiosarajevo.ba

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button