VijestiVikići, Izačić

UDRUŽENIM SNAGAMA: Od prele do vunenih čarapa

Sami pomen riječi zima asocira nas na studeni, snijeg, mećave, velike minuse… međutim, ima zima i onu drugu stranu, ljepšu, topliju, pitomiju, stranu koju nerijetko mnogi vole i uživaju u njoj.

Zima nam donosi mnogo vremena za odmor, barem poljoprivrednicima i domaćicama, a u zimskim večerima prela i sijela ponovo postaju aktualna. Oni malo vredniji, uz sijelenje aktiviraju i neku od tradicionanih kućnih radinosti, koje su nekad prakticirala, bez izuzetka, gotovo sva domaćinstva.

U ovom slučajju, vrijedne Vikićanke, odnosno Čavničarke, Rasima i Hasibe, spojile su ugodno sa korisnim, kako ih sijelenje i prelenje ne bi baš onako, besposleno i beskorisno, prošlo.

Mlađi vole internet, računare i telefone, te po njima “čaprkati”, a nas dvije, evo, da nam ne bi bilo dosadno, zanimaciju smo pronašle u predenju i pletenju, kaže Hasibe. Što Rasima isprede, Hasibe to odmah pretvori u finalni proizvod – isplete vunene čarape koje, ite kako, dobro dođu za hladne zimske dane.

U procesu stvaranja nove vrijednosti (vunene čarape), Rasima izvrši sve pripreme: ošiša ovce, opere i očešlja vunu, isprede… a Hasibe, kako veli, na jednom sijelu zna isplesti par vunenih čarapa.

Žive i zdrave nam bile, još dugo sijelile i prelile, puno čarapa isplele i od zaborava, ovu skoro isčezlu kućnu radinost, uspješno otrgle.

Do sljedeuće zime.

pletenje

prela2

prela3

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button