VijestiVikići, Izačić

UDRUŽENIM SNAGAMA: Od prele do vunenih čarapa

Sami pomen riječi zima asocira nas na studeni, snijeg, mećave, velike minuse… međutim, ima zima i onu drugu stranu, ljepšu, topliju, pitomiju, stranu koju nerijetko mnogi vole i uživaju u njoj.

Zima nam donosi mnogo vremena za odmor, barem poljoprivrednicima i domaćicama, a u zimskim večerima prela i sijela ponovo postaju aktualna. Oni malo vredniji, uz sijelenje aktiviraju i neku od tradicionanih kućnih radinosti, koje su nekad prakticirala, bez izuzetka, gotovo sva domaćinstva.

U ovom slučajju, vrijedne Vikićanke, odnosno Čavničarke, Rasima i Hasibe, spojile su ugodno sa korisnim, kako ih sijelenje i prelenje ne bi baš onako, besposleno i beskorisno, prošlo.

Mlađi vole internet, računare i telefone, te po njima “čaprkati”, a nas dvije, evo, da nam ne bi bilo dosadno, zanimaciju smo pronašle u predenju i pletenju, kaže Hasibe. Što Rasima isprede, Hasibe to odmah pretvori u finalni proizvod – isplete vunene čarape koje, ite kako, dobro dođu za hladne zimske dane.

U procesu stvaranja nove vrijednosti (vunene čarape), Rasima izvrši sve pripreme: ošiša ovce, opere i očešlja vunu, isprede… a Hasibe, kako veli, na jednom sijelu zna isplesti par vunenih čarapa.

Žive i zdrave nam bile, još dugo sijelile i prelile, puno čarapa isplele i od zaborava, ovu skoro isčezlu kućnu radinost, uspješno otrgle.

Do sljedeuće zime.

pletenje

prela2

prela3

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button