TradicijaVIJESTIZanimljivo

“Ev’ pristavila sam, već kvrca, haj” bona da popijemo”, …o kahvi i kahvendisanju…

Danas gotovo da ne možemo zamisliti početak dana bez prve jutarnje “kahvice”. Okrepljuje nas, daje nam snagu i samopouzdanje, energiju, motiviše nas, jutro, a i cijeli dan nam čini smisaonijimm…

Ima i ljudi koji vole reći kako je kahvu i kahvendisanje upražnjavaju samo lijene osobe, one koje se vole isjeđavati, ubijati dosadu, ili da je to asiluk, hir… Kod nekih osoba (koje nisu kahvoljupci) i dan danas je uvriježeno to mišljenje, međutim, stvari stoje sasvim drugačije.

Smatra se da je kolijevke kahve Abesinija (Etiopija) iz koje, kako mnogi učenjaci tvrde, potiče, a u našu Bosnu masovno stiže dolaskom Osmanlija.

Od naših pradjedova i pranena do danas, priprema i uživanje kahve razvijeni su do krajnjih granica kulture, a pijenje je postalo pravi ritual i umjetnost.

Kahvendisanje

Kahvenisanje ili kahvendisanje danas je zavladalo svijetom. Bosanci i Hercegovci spadaju među najveće kahvopije. U kahvendisanju posebno prednjači ljepši spol.

U današnji vakat kahva se ispija tokom cijelog dana, ali je ona jutarnja, bez koje je početak dana nezamisliv, najvažnija.  Bila jutarnja, popodnevna, ona za vrijeme pauze na poslu, ona slatka po povratku kući, u društvu ili samostalno, uz cigaru duhana, razgovoruša, ili… uvijek je rado prihvatamo i uvijek ima svoju posebnu draž.

Također, poslovni sastanci kao i sklapanje poslova gotovo da su nezamislivi bez rituala ispijanja kahve i kahvendisanja, a na temu kahvendisanja čak su napisane i odbranjene mnoge disertacije.

Danas možemo govoriti o kulturi ispijanja kahve, tema je sveobuhvatna i široka, bit će još riječi i o bosanskim kahvopijama, do tad, ev’ pristavili smo, već kvrca, haj” da popijemo, jer bez nje je sve besmisleno.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button