BihaćVijesti

Otkrivanjem jedinstvenog spomen obilježa u Ripču bihaćki logoraši obilježili Dan logoraša Bosne i Hercegovine

U organizaciji Udruženja logoraša grada Bihaća danas je polaganjem cvijeća i prigodnim obraćanjem na lokalitetima bivši logora Vojske RS-a u bihaćkim naseljima Račić i Ripač obilježen Dan logoraša BiH. I ove godine preživjeli logoraši zajedno sa predstavnicima gradske uprave Bihać i Vlade USK-a prisjetili su se zločina nad civilniom stanovništvom grada Bihaća, a posebno mještana Ljutočke doline koji su tokom agresije na BiH u logorima Račić i Ripač bili izloženi neljudskoj torturi,mučenjima i ubistvima.
Ovogodišnje obilježavanje Dana logoraša BiH obilježeno je i otvorenjem jedinstvenog spomen obilježja kod šehidskog spomen obilježja u MZ Ripač.

Istaknuvši da su preživjeli logoraši i danas poslali poruku da se zločini nad logorašima nikada ne smiju zaboraviti ,posebno u svijetlu aktuelnih sudskih procesa za ratne zločine, budući da su logoraši glavni svjedoci u brojnim procesima ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, bihaćki gradonačelnik Emdžad Galijašević, kazao je da se moraju obilježavati datumi iz odbrambeno-oslobodilačkog rata , a posebno datumi stradanja Bošnjaka i Hrvata.

„Drago mi je da smo evo danas obilježili Dan logoraša pred najmlađim našim sugrađanima, odnosno učenicima bihaćkih osnovnih škola koji i trebaju čuti kroz koje su torture prolazili logoraši na području grada Bihaća i BiH. Ono što posebno i danas boli jeste činjenica da su to uradile dojučerašnje komšije i zbog toga moramo govoriti istinu jer da smo pričali istinu o onom što se dešavalo od 1941 do 1945.godine ne bi nam se to desilo 1992.godine. Mi u gradskoj upravi nemamo dileme da li treba obilježavati mjesta stradanja Bošnjaka i Hrvata i zbog toga smo osigurali sredstva za gradnju pet spomen obilježja na mjestima gdje su bili logori „- kazao je gradonačelnik Galijašević.

Kada je 1992. napadnuta Ljutočka dolina od strane srpske agresorske vojske zarobljeno je 210 muškaraca, žena i djece. Svi punoljetni muškarci su odvedeni u logore od Drvara do Prijedora. Jedan od tih logora nalazi se u Ripču iz kojeg razmjenjeno 70 ljudi, a njih 84 je zvjerski ubijeno i bačeno u jame Bezdana i Tihotina.

„Danas kada smo u prilici da otkrijemo prvi od ukupno pet planiranih spomen obilježjav , ne mogu da ne kažem da sam i sretan i tužan . Tužan, zbog toga što su logori postojali, što mnoge naše kolege logoraši nisu dočekali današnji dan. Sretan sam što se barem na ovakav način možemo odužiti svim žrtvama torture i što smo u prilici našoj djeci i unucima prenijeti istinu „- kazao je Frančeski Janda, ispred Udruženja logoraša grada Bihaća.

Pored bivšeg logora IMT servisa traktora u Ripču, delegacije grada Bihaća i Udruženja logoraša Bihaća posjetila je masovne grobnice Tihotina i Bezdana, te bivši logor u Račiću.Historijski čas učenicima bihaćki osnovnih škola i Socijalno-pedagoške životne zajednice održao je dr.Mujo Begić.

GRAD BIHAć

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button