BihaćVijesti

Otkrivanjem jedinstvenog spomen obilježa u Ripču bihaćki logoraši obilježili Dan logoraša Bosne i Hercegovine

U organizaciji Udruženja logoraša grada Bihaća danas je polaganjem cvijeća i prigodnim obraćanjem na lokalitetima bivši logora Vojske RS-a u bihaćkim naseljima Račić i Ripač obilježen Dan logoraša BiH. I ove godine preživjeli logoraši zajedno sa predstavnicima gradske uprave Bihać i Vlade USK-a prisjetili su se zločina nad civilniom stanovništvom grada Bihaća, a posebno mještana Ljutočke doline koji su tokom agresije na BiH u logorima Račić i Ripač bili izloženi neljudskoj torturi,mučenjima i ubistvima.
Ovogodišnje obilježavanje Dana logoraša BiH obilježeno je i otvorenjem jedinstvenog spomen obilježja kod šehidskog spomen obilježja u MZ Ripač.

Istaknuvši da su preživjeli logoraši i danas poslali poruku da se zločini nad logorašima nikada ne smiju zaboraviti ,posebno u svijetlu aktuelnih sudskih procesa za ratne zločine, budući da su logoraši glavni svjedoci u brojnim procesima ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, bihaćki gradonačelnik Emdžad Galijašević, kazao je da se moraju obilježavati datumi iz odbrambeno-oslobodilačkog rata , a posebno datumi stradanja Bošnjaka i Hrvata.

„Drago mi je da smo evo danas obilježili Dan logoraša pred najmlađim našim sugrađanima, odnosno učenicima bihaćkih osnovnih škola koji i trebaju čuti kroz koje su torture prolazili logoraši na području grada Bihaća i BiH. Ono što posebno i danas boli jeste činjenica da su to uradile dojučerašnje komšije i zbog toga moramo govoriti istinu jer da smo pričali istinu o onom što se dešavalo od 1941 do 1945.godine ne bi nam se to desilo 1992.godine. Mi u gradskoj upravi nemamo dileme da li treba obilježavati mjesta stradanja Bošnjaka i Hrvata i zbog toga smo osigurali sredstva za gradnju pet spomen obilježja na mjestima gdje su bili logori „- kazao je gradonačelnik Galijašević.

Kada je 1992. napadnuta Ljutočka dolina od strane srpske agresorske vojske zarobljeno je 210 muškaraca, žena i djece. Svi punoljetni muškarci su odvedeni u logore od Drvara do Prijedora. Jedan od tih logora nalazi se u Ripču iz kojeg razmjenjeno 70 ljudi, a njih 84 je zvjerski ubijeno i bačeno u jame Bezdana i Tihotina.

„Danas kada smo u prilici da otkrijemo prvi od ukupno pet planiranih spomen obilježjav , ne mogu da ne kažem da sam i sretan i tužan . Tužan, zbog toga što su logori postojali, što mnoge naše kolege logoraši nisu dočekali današnji dan. Sretan sam što se barem na ovakav način možemo odužiti svim žrtvama torture i što smo u prilici našoj djeci i unucima prenijeti istinu „- kazao je Frančeski Janda, ispred Udruženja logoraša grada Bihaća.

Pored bivšeg logora IMT servisa traktora u Ripču, delegacije grada Bihaća i Udruženja logoraša Bihaća posjetila je masovne grobnice Tihotina i Bezdana, te bivši logor u Račiću.Historijski čas učenicima bihaćki osnovnih škola i Socijalno-pedagoške životne zajednice održao je dr.Mujo Begić.

GRAD BIHAć

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button