TurizamVIJESTI

RAJ NA ZEMLJI: DESTINACIJE U I OKO BIHAĆA KOJE BI SVAKAKO TREBALI POSJETITI

Prirodne ljepote, srednjovjekovni gradovi, kulturno-historijski spomenici i mnoge druge znamenitosti Bihaća i njegove okoline sa okolnim gradovima, poseban su izazov za sve one koji vole putovati, posjećivati i upoznavti gradove i bajkovite krajolike BiH.

Bihać i njegova okolina prava su prilika, upoznat ćete mnoge znamenitosti i zanimljivosti, a usput upoznati i Krajišnike, njihovu gostoljubivost, toplinu, temparament i još puno toga.

Evo nekoliko lokacija koje nikako ne biste trebali zaobići:

Štrbački buk

Strbacki buk je sa svojih 24,5 m najviši i najupečatljiviji vodopad u nacionalnom parku, koji je nastao tektonskim pokretima i naslagama tufa. Početkom XX stoljeća na obalama rijeke izgrađene su brojne vodenice. U blizini ovih slapova nalaze se i japodska vodena naselja koja datiraju još od 1000 godina prije Krista.

Smješten u blizini naselja Kulen Vakuf i Orašac, u neposrednoj blizini granice Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom, Štrbački buk je simbol Nacionalnog parka Una te predstavlja najviši i najspektakularniji vodopad na rijeci Uni, visine 24,5 metra i širine 40 metara. Štrbački buk već decenijama privlači pažnju zaljubljenika u prirodu, ali i umjetnika, koji u ljepotama Une traže svoju inspiraciju

Štrbački buk

Martin Brod

Današnje ime Martin Broda je u svezi s jednom legendom. Legendi o prelijepoj djevojci Marti, koja se zaljubila u momka s druge strane Une. Roditelji nisu pristajali na tu vezu pa je Marta odlučila preći Unu i otići k momku u kojeg se je zaljubila. Prelazeći Unu, okliznula se na sedri koja je tim dijelom raširena i upala u rijeku. Taj dio rijeke preko kojeg se moglo preći pješice (starinski naziv “brod”) dobio je ime prema Marti, te je tako postao Martin Brod.

24 km uzvodno od Štrbačkog buka nalazi se skup slapova Martinbrod, a najprominentniji među njima je Milančev buk. Martinbrod čini najveći kompleks slapova i kaskada u Nacionalnom parku Una prostirući se na 800 m2 površine. U Martin Brod turisti najviše dolaze zbog prirodne ljepote koja malo gdje može da se susretne, ali osim odmora za dušu, ovo mjesto može se pohvaliti konobama sa izuzetnim gastronomskim specijalitetima.

FOTO: Martin Brod / Facebook

Japodski otoci

Još jedan od mnogih paradisa ovih krajeva. Čudo prirode. Do prije nekoliko godina ljudi iz unutrašnjosti nisu mogli da vjeruju da se takva prirodna raskoš nalazi u BiH. Japodski otoci predstavljaju kulturno-arheološko područje smješteno u naselju Račić nadomak Bihaća. Sam ambijent, obilježen Unom i zelenilom dovoljan je da ostanete zapanjeni. Pet drvenih mostića povezuju pet riječnih ada koje gledajući iz zraka daju jedinstvenu sliku “srca prirode”.

Japodski otoci

Bosanska Krupa

Bosanska Krupa je naselje i središte istoimene općine u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, smještena u dolinama rijeka Une i Krušnice. Najveći dio grada razvio se na niskom prijevoju između brda Huma i Starog grada na nadmorskoj visini od 176 metara u proširenom dijelu rijeke Une.

U ovome naselju na dvije rijeke Uni i Krušnici dešava se nešto što se malo gdje može susresti. Kao da sjedite za stolom i prolijete čašu vode, a onda ta voda ne zna kuda bi sama od sebe već se račva u stotine pravaca. I to u samom centru ovoga gradića. Takva konstelacija tvori na takozvanim zelenim otocima i stvara osam riječnih ada, odnosno ostrva koja su povezana sa drvenim mostovima i pješačkom stazom sa klupama. Logično, na tom mjestu rodio se zabavni park “Zeleni otoci”. Zapanjit će vas krajolik i sadržaji. Užitak koji je teško opisiv.

Bosanska Krupa

Mlinčići u Bosanskoj Otoci

Bosanska Otoka najviše je poznato po rajskim adama, ostvrčićima na Uni, kojih ima više od 30 u Otoci, no najatraktivnija je ada, a ujedno i plaža Mlinčići. Jedinstven, rijetko gdje zabilježen prostor za odmor ljeti je meta mnogih Krajišnika. Mlinčići se nalaze na izlazu iz Bosanske Otoke prema Bosanskom Novom. Na adi se nalazi ljetna terasa sa koje posjetioci mogu uživati u pogledu na prekrasne slapove koji okružuju Mlinčiće.

Plaža Mlinčići u Bosanskoj Otoci jedinstveni je prostor za odmor i rekraciju smješten na adi, riječnom ostrvu. Mlinčići su samo jedno od riječnih ostrva, u Bosanskoj Otoci ih ima blizu 30, većih iil manjih. Inače, radi se o privatnom posjedu u vlasništvu jedne porodice, ali posjetitelji uz određena pravila ponašanja mogu boraviti na ovom riječnom ostrvu, kampovati, roštiljati…

Rijeka Una u ovom dijelu svoga toka izuzetno je čista, pa ako vas put nanese put ili namjenski posjetite Krajinu i Bosansku Otoku u ljetnim danima, svratite do Mlinčića

Mlinčići – Bosanska Otoka

Stari grad Bužim

U Krajini je vrlo izražen lokalpatriotizam, pa će vam možda neko iz okolnih mjesta za Bužim reći da je jedno obično naselje, međutim nije baš toliko obično za one koji ne žive u neposrednoj blizini.

Bužim je naime u bivšoj državi važio za grad sa najviše zabilježenih rođenih blizanaca, što je samo po sebi zanimljivo, a u turističkom smislu odlikuje ga Stari grad, tvrđava iznad samog grada koja pruža impozantan pogled prema okolini.

Stari grad Bužim

Vidikovac Inoćina greda

Nalazi se u posjetilačkoj zoni Štrbački buk-Lohovo, iznad sela Bosanski Doljani na visini od 854 m. Sa ove pozicije pogled seže prema kanjonu rijeke Une, vrhu Ljutoč, te planinama Osječenica, Plješevica i Klekovača, a na istoku prema masivu Grmeča. Uz sami vidikovac postoji nadstrešnica sa klupama i stolom na kojem posjetioci mogu odmoriti i uživati uz prekrasni pogled i ambijent. Staza do vidikovca nije zahtjevna i prilagođena je za sve kategorije rekreativaca.

Inoćina greda

Stari grad Ostorožac

Što bi rekli u Dalmaciji kada su nečim impresionirani, Ostrožac je čudo. Srednjovjekovne utvrde i gradovi manje ili više očuvani, prošarali su pitomo i prelijepo područje Krajine, podsjećajući na minula vremena koja su imala burne tokove u ovom kraju. Ostrožac, stara utvrda i zamak, pravi je dragulj među njima. Najdulje je nastanjivan, najčešće obnavljan, dotjerivan u toku svih razdoblja, jer su ga oni koji su njime gospodarili,svom ukusu i potrebama prilagođavali.

Stari grad Ostrožac

Ripački slap

Naselje Ripač poznato je kao oaza vikendica za odmor jer se svaka od njih nalazi tik uz blistavu Unu. U blizni je restoran koji pruža autentično iskustvo objedovanja nasred najčišće bh. rijeke. Ipak, najznamenitije mjesto je Ripački slap, pored kojeg je nemoguće ne “resetovati” se.

Ripački slap

Stari grad Ostrovica

Stari grad Ostrovica je velika fortifikovana građevina na strmom brdu koje se nadvija nad lijevom obalom gornjeg toka rijeke Une kod naselja Ostrovica, nedaleko od Kulen Vakufa, u općini Bihać. Vjerovatno je izgrađena na temeljima koji potiču još iz antičkog perioda. U srednjem vijeku se nalazila u hrvatskoj župi Lapac.

Stari grad Ostrovica

Sokolačka kula

Stari grad Sokolac izgrađen je na visokom i strmom brdu, gdje se još u prahistorijsko doba nalazila gradina čiji su tragovi još uvijek vidljivi u neposrednoj blizini njegovih zidina. To je čvrsto zidan grad čija je sva odbrana bila oslonjena na visoku i jaku Sokolačku kulu podignutu na najistaknutijem položaju u gradu, na stijeni koja se strmo rušila prema Uni i Bihaću sa sjeverne i istočne strane grada. U izvorima se Sokol prvi put spominje 1369. godine.

Sokolačka kula

Ukoliko se odlučite doći u Bihać, razloga da to učinite sasvim je dovoljno, pored ovih gore navedenih, upznat ćete još mnoge kutke uz Unu i u gradu Bihaću, koji đće vas natjerati da se barem još jednom vratite i posjetite ovaj bh. paradis.

Otisci.net

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button