TradicijaVIJESTIVikići/Izačić

RIJETKE SU SLIKE PRVOMAJSKE VATRE 2020. KAO OVE U HALKIĆIMA, NA JEZERCU

Virus korona, SARS CoV-2 (COVID-19), koji je izazvao planetarnu pandemiju, ne samo da uzrokuje veću smrtnost kod rizičnih kategorija osoba već je svoje pipke raširio i uvukao u sve pore i segmente društvenog života ometajući njegovo normalno funkcionisanje.

Uspjeli su taj “gospodin” virus i “gospođa” korona čak i da ugase tradicionalne prvomajske vatre, da spriječe tradicionalno obilježavanje i proslavu Međunarodnog praznika rada, 1. maja, da spriječe brojna okretanja ražnjeva te da ljubitelje mlade jagnjetine ostave bez plijena.

Ako išta pozitivnog u svemu ovome ima, a ono barem mesoljubiteljima nisu mogli oduzeti pomisao na mlada masna rebarca i neizostavnu popratnu zaszubicu.

Naravno, izuzetaka uvijek ima, onih strastvenika koje ni “gospodin” virus, a niti “gospođa” korona. nisu mogli spriječiti da zapale tradicionalnu prvomajsku vatru, da ne okrenu jagnjence na metalnom ražnju.

Poštujući narebe, uredbe i preporuke civilnih i zdravstvenih kriznih štabova o zabrani masovnih okupljanja, Izet Halkić, nije mogao odoljeti tradicionalnom baštinjenju paljenja prvomajske vatre i mladoj jagnjetini, pa taj događaj upriliči sam, u krugu svoje porodice, na Jezercu u Halkićima. On nam i ustupi ove prekrasne fofografije u kojima svi imamo priliku uživati.

I tako će trajno ostati zaspisano kako su “gospodin” virus i “gospođa” korona, ovosvijetovne godine 2020. uspjeli ugasti gotovo sve prvomajske vatre ali onu u Halkićima, na Jezercu, nisu mogli.

Bila je ogromna, svoj plameni jezik pružala je u nebeske visine prkoseći virusima i virusčićima, jednom riječju predivan prizor, u šta se svi možemo uvjeriti iz fotografija u prilogu ispod.

Sretno do narednog 1.maja, kada će, nadamo se, od virua ostati samo pomen.

EVO MALO I O MEĐUNARODNOM PRAZNIKU RADA – 1. MAJU

Međunarodni praznik rada ili Prvi maj je praznik kojim pripadnici i simpatizeri radničkog pokreta iskazuju opštu solidarnost radništva i obilježavaju sjećanje na dostignuća radničkog pokreta, odnosno žrtve koje su pripadnici radničkog pokreta podnijeli kako bi se izborili za veća radna prava.

Prvi maj je proglašen međunarodnim praznikom rada sa namjerom obilježavanja sjećanja na demonstracije radničkog pokreta 1886. godine, održane u Čikagu. Dan rada je jedan od najrasprostranjenijih praznika na planeti.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button