Sci/TechVIJESTI

SENZACIONALNO: NASA otkrila planetu sličnu Zemlji

Otkriven jedan novi planet daleko od naše Zemlje na kojem bi, kako tvrdi NASA, život bio moguć. Američka svemirska agencija (NASA) potvrdila je to na današnjoj telekonferenciji.

Američka svemirska agencija NASA otkrila je još jednu planetu sličnu Zemlji. Saopćili su to na konferenciji za novinare, a planet su nazvali Kepler-452b i smatraju ga “starijim rođakom” Zemlje. Od svih prethodno otkrivenih planeta, ova je najsličija Zemlji, rekao je glasnogovornik NASA-e John Grunsfeld, prenosi zeit.de. “Ovaj uzbudljiv rezultat dovodi nas korak bliže do otkrića Zemlje 2.0.”

Otkriće se temelji na mjerenju podataka svemirskog teleskopa Kepler, planeta je nazvana Kepler-452b, nalazi se u sazvježđu Labud, a udaljena je od Zemlje 1.400 svetlosnih godina.

Uočena je zahvaljujući teleskopu Kepler koji je lansiran 2009. godine. Kepler-452b veći je od Zemlje u prečniku za 60 %, a naučnici su mišljena da se radi o stjenovitoj planeti. Potrebno joj je 385 dana da obiđe pun krug oko svoje zvijezde, od koje je samo 5 % udaljenija nego Zemlja. Iste je temperature kao Zemlja od koje je 20 puta osvetljenija.

Ovo je do sada najmanja pronađena planeta u “nastanjivoj zoni” zvijezde u okviru koje je moguće da se na površini pojavi voda u tečnom stanju.

Kepler-452b, kako tvrde u NASI, star je oko 6 milijardi godina (1,5 milijardi godina stariji od Sunca), a zbog slične pozicije, rotаcije oko zvijezde i umjerenih uslovа, nije isključeno da su na njemu postojali ili postoje uslovi za život.

Impresivni reezultati ovog zanimljivog i za nauku jako bitnog istraživanja bit će objavljeni u časopisu “The Astronomical Journal”.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button