ObrazovanjeVijestiVikići, Izačić

BIBLIOBUS DANAS POSJETIO PODRUČNU ŠKOLU VIKIĆI

Osnovci Vikića danas su imali priliku uživati u pisanoj riječi i štivima po sopstvenom izboru.

Naime, danas je Područnu školu Vikići posjetio bibliobus – pokretna biblioteka, tj biblioteka na točkovima.

Riječ je o projektu prekogranične suradnje „Mobill“ u sklopu kojeg od februara 2014. godine cestama Unsko-sanskog kantona kruži neobično vozilo na kojem je iscrtan veliki saobraćajni znak na kojem je knjiga sa točkovima.

Radi se o jednoj od rijetkih mobilnih biblioteka u BiH. Rezultat je to projekta Usluge pokretne knjižnice za cjeloživotno učenje u ruralnim sredinama Karlovačke županije i Unsko-sanskog kantona.

U bibliokombiju je oko 1200 knjiga koje se mijenjaju prema interesu i potrebi čitatelja.

Projekat najvećim dijelom finansira EU kroz IPA program prekogranične saradnje, a na terenu ga realizira Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić iz Karlovca na hrvatskoj strani i Javna ustanova Kantonalna i univerzitetska biblioteka Bihać, na strani BiH.

Početak rada dva bibliokombija koji knjigu i kulturu dovoze u pogranična naselja u Unsko-sanskom kantonu i Karlovačkoj županiji ozvaničen je 21. 1. 2014. na graničnom prijelazu Izačić, između BiH i Hrvatske.

Vozila su službeno promovirana na graničnom prijelazu kako bi na simbiličan način naglasili prekograničnu suradnju i to upravo na dan 21. 1. kada je davne 1911. godine kočija s drvenim sandukom i 90 knjiga pošla prvi put iz karlovačke knjižnice u obližnje Mekušje i poslije u druga naselja, tako da s prekidima, knjižnica na kotačima u Karlovcu djeluje 108 godina.

Dakle bibliobus je u Bihać prvi put stigao 2014. godine, a u Vikiće danas 21. 10. 2019. godine.

Nadamo se da će posjeta biti još i da su osnovci Vikića danas doista uživali u djelima odabranim po sopstvenoj želji.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button