USKVIJESTI

VIDEO – Zabava za sve generacije: Završene pripreme za 43. tradicionalnu Una regatu!

IZVOR: abc.ba

Pogledajte zabavni program ovogodišnje Una regate

Protekle sedmice za organizatora Nacionalni park Una protekle su u jeku priprema za 43. tradicionalnu Una regatu. Svima je poznato koliko je Una regata promovirala grad Bihać, rijeku Unu i cijelu Krajinu u proteklih 50 godina. Također, poznato je da je ovo jedna od najstarijih regata u svijetu koja ima tradiciju koja se ubraja u prve riječne regate ovog tipa u svijetu.

Zbog nepovoljnih financijskih uvjeta i česte promjene organizatora Una regata proteklih godina doživjela je stagnaciju, međutim prošle godine je organizacija sa raznih Vladi kantona povjerena J.U. Nacionalni park Una, te se uprava istog parka nada da će regati vremenom vratiti sjaj koji zaslužuje i dostojanstvo kakvo zaslužuje samo ime Una regata.

Una regata je prošle godine bila financirana iz budžeta Vlade USK pa je bilo lako postići brojnost čamaca, dok je ove godine finansirana samo od strane Nacionalnog parka Una, te u skladu sa tim glavni problem Una regate su sredstva.

Kako god, organizatori ističu da je sve spremno za početak Una regate i pozivaju sve zainteresirane da se prijave za učešće na Una regati na licu mjesta, u uredu Nacionalnog parka ili u agencijama s kojima Nacionani park ima potpisane ugovore. Naravno, svi oni koji imaju svoje čamce pozivaju se da učestvuju uz minimalanu cijenu koštanja akreditacija za učesnike od 30 KM, koja uključuje ishranu za vrijeme trajanja cijele regate.

Ludilo smaragdne energije počinje, a svi ovogodišnji učesnici će u kampovima okruženi jedinstvenom prirodom Nacionalnog parka Una moći uživati u izvedbama domaćih i internacionalnih izvođača, i to sljedećim redoslijedom:

29.07 Martin brod – HAOS bend

30.07 Štrbački buk – Camino Verde

31.07 Bihać – Teška industrija i DJ Kameny (ulaz: 5 KM)

01.08 Bosanska Krupa – The Evolution i prijatelji


Regatu kao i svake godine osiguravaju iskusni ronioci, kajakaši i skiperi, a kapetan ovogodišnje regate je Samir Karabašić, vrsni bh kajakaš i olimpijac, učesnik Olimpijskih igara u Atini 1996.

“Očekujemo da će na vodi biti između 300 i 400 učesnika što je i naš cilj obzirom da se regata vozi na području Nacionalnog parka Una, tj. u zaštičenom području s toga smo u obavezi da poštujemo standarde tipa opterećenosti područja. Zbog te činjenice nije nam bitna toliko masovnost koliko kvalitet, druženje i promocija naših vrijednosti”, istakao je na press konferenciji direktor NP-a Una Amarildo Mulić.

Povodom održavanja jedinstvene Una regate, koja u srijedu počinje po 43. put, danas je održana i press konferencija.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button