Internet/Informatika/RačunariVIJESTI

Stigao je Windows 10, jeste li ga instalirali?, besplatan je

U 190 svjetskih zemalja uključujući i BiH, korporacija Microsoft, sinoć u ponoć, počela je s’ prvim krugom nadogradnji na Windows 10 operativni sustav. Svi korisnici Windowsa 7 ili 8.1 mogu obaviti besplatnu nadogradnju na novi OS putem ikonice koja nekoliko sedmica stoji pored sata, u notifikacijama taskbara. Da budemo precizniji, ne mogu to baš svi učiniti odmah – danas bi na taj način nadogradnju na novi OS trebalo dobiti oko pet miliona korisnika Insider programa koji su testirali desetku prethodnih nekoliko mjeseci.

Nadogradnja će biti omogućena u narednih godinu dana, a Microsoft očekuje da će za tri godine na Windows 10 preći milijardu korisnika u svijetu.Nova verzija Windowsa dostupna je za računare i za tablete, a planirano je da do kraja godine bude dostupna i za druge uređaje.

Windows 10 se značajno razlikuje od svih prethodnih po tome što je touniverzalni OS koji može raditi na različitim platformama – mobilnim telefonima, tabletima, računarima, konzolama za igrice i drugim. S obzirom na to da Microsoft više neće razvijati Internet Explorer, Windows 10 nudi novi pretraživač – Microsoft Edge.

U novi OS ugrađen je lični asistent cortana i tehnologija Windows Hello, koja će omogućiti sistemu da prepozna korisnika po njegovim biometrijskim podacima (otiscima prstiju, dužici oka).

Windows 10 će biti kompatibilan s ažuriranim paketom Office 2016 s novim verzijama programa Word, Excel, PowerPoint, OneNote i Outlook. Odlikuje ga kontinuitet funkcija i mogućnost kontrole osjetljive na dodir na bilo kom računaru i mobilnom uređaju, javlja Tanjug.

Nadogradnja se odnosi na sve verzije – čak i piratske, ali treba napomenuti da nadogradnjom s piratske verzije nećete dobiti originalne Windowse 10 nego će oni funkcionirati u non-genuine izdanju. Za nestrpljive i one koji žele napraviti čistu instalaciju novog OS-a, Microsoft je omogućio besplatno preuzimanje ISO datoteka novih Windowsa. Osim čiste instalacije, kroz MediaCreation Tool koji skinete putem postojeceg linka možete pokrenuti i nadogradnju postojećeg OS-a na Windows 10 čak iako vam ikonica u taskbaru to još ne dozvoljava.

Pored novog internet preglednika naziva Edge (projektni naziv mu je bio Spartan, po Halo serijalu video igara), redizajniranog Start menija i osobnog pomoćnika Cortane (opet, Halo), Windows 10 obećava mnogo lijepih stvari baš za gamere, a tu je i Directx 12.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button