BiHVIJESTI

Protesti protiv stanja u bh. pravosuđu: Ovo je država bez pravde

Oko hiljadu građana iz cijele Bosne i Hercegovine okupilo se danas ispred zgrade Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH kako bi iskazali nezadovoljstvo radom ove institucije i pravosuđa generalno

FOTO: Adi Kebo/zurnal.info Piše: Dino Cviko

Protesti pod nazivom „Pet do 12“ počeli su oko sat ranije kada su se građani, nezadovoljni radom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na čelu s Milanom Tegeltijom, okupili na ulici pored zgrade ove institucije. 

Direktan povod za proteste bio je snimak „potkivanja“ predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije kojeg je objavio magazin Žurnal.

Prisutni su pozivali na odgovornost i tražili ostavku Tegeltije, kao i ostavku bivše glavne tužiteljice Kantona Sarajevo, a danas sutkinje Suda BiH Dalide Burzić. Također, pozivali su i na pravdu za Davida Dragičevića i Dženana Memića.

Nermin Alešević, biznismen iz Velike Kladuše i kreator snimka „potkivanje“, medijima je kazao da je tužiocima rekao „da uzmu predmet koji je ispisan na torti poslanoj Dalidi Burzić i past će maske“.

Protestima su prisustvovali i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, poslanik u Narodnoj skupštini RS-a Draško Stanivuković, kao i glumac Emir Hadžihafizbegović.

„Ko je potkovan u predmetu Dženan Memić?“, javno je pitao Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića, te je još jednom pozvao na odgovornost Dalide Burzić. Memić je dodao i da je „zbog Tegeltije propalo pravosuđe“, te ga je pozvao da se povuče s funkcije predsjednika VSTV-a.

Predstavnici grupe „Pravda za Davida“ za magazin Žurnal kazali su da su, između ostalog, došli da podrže Muriza Memića i Davora Dragičevića. „Ovo je žalosno sve što se dešava. Ubijaju djecu, vladaju kriminal i korupcija, narod hoda gladan, a ovi na vlasti uživaju. Moram reći i da je sramota što nije izašlo još Sarajlija na ove proteste. Sarajlije su potrebne Sarajevu. Nas u Banjoj Luci tuku i tjeraju, ali mi se borimo. Isto bi se trebalo raditi ovdje“, kazao je predstavnik ove grupe koji je došao iz Banje Luke.

Jedan od prisutnih nezadovoljnika rekao je da su „građani naše države željni pravde kao naša djeca 90-tih čokolade. To je stvarnost i istina. Izgubili smo povjerenje u naš sistem, u sudove – od općinskog do državnog. Jedino rješenje je da se istinski borci za pravdu okupe na jednom mjestu, kao danas“.

„Mislim da su protesti itekako opravdani. Trebali su davno biti organizovani. Došao sam da ‘skinemo’ korumpirane sudije i tužioce na čelu s VSTV-om. Oni su kriminalci. Oni drže kompletan narod u obruču“, rekao je za magazin Žurnal građanin iz Višegrada. Protesti su bez incidenata završeni oko 13 sati, nakon što su građani uputili javni zahtjev za smjenu predsjednika VSTV-a. Niti jedna politička stranka nije zvanično podržala ovaj protestni skup.
  (zurnal.info)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button