TradicijaVIJESTI

Hasan Keranović snimio dokumentarac “Bajram u mojoj mahali”

Kad ja kroz mahalu prođem, pa u Bujrum kuću dođem, osjetim dašak prošlih vremena, onog vakta i zemana.

Kao i uvijek donosim novu priču, odnosno organizirao sam snimanje jednog dokumentarca, kojeg sam nazvao “Bajram u mojoj mahali, te mi nije bilo teško, jer tradicija i običaji su način moga života.

Amanet nisu samo uspomene, već i sve ono što nas veže iz daleke prošlosti, i mnogo toga što su nam naši preci ostavili…

Priča je to ne samo o Bajramu, nego o Bosni i Hercegovini, prijateljstvu, suživotu, o univerzalnim vrijednostima koje su skoro iste u svakom sokaku, gradu, selu i mahali…

Pored toga što sam osmislio i napisao cijeli scenarij, pozvao sam svoje drage prijatelje koji su bili učesnici na snimanju ovog dokumentarca. Da kažem, svi smo mi bili amaterski glumci, i svako je od sebe dao svoj doprinos te na taj način da podržao i ovaj moj projekat.

Mislim da će biti veoma interesantno, nadam se da će se ljudima dopasti i da će me upoznati na bolji način oni koji me ne poznaju i oni koji me znaju.

Ne stidim se ja naših adeta, sofre ni ibrika, to je naš ponos, naša dika”.

Ponosan sam što ljudi s kojima sam u kontaktu primjećuju moj trud, vrijeme, borbu za spas i očuvanje tradicije. Ako sam svojim radom doprinio tome, to mi je najveća nagrada.

Uvijek i dalje ću se boriti volonterski na najbolji način, kako ja to mogu i umijem, a to jeste da i dalje dajem svoje vrijeme, trud i rad kako bih ovo malo tradicije što nam je ostalo da očuvam od zaborava.

Želim da se zahvalim svima onima koji su bili na snimanju, posebno se želim zahvaliti članicama Udruženja žena “Mala Kladuša”, Munibi Bašić, Zuhri Kajtazović, Muniri Ćehić, te prijateljima: Nusmiru Baliću, Esadu Šabanagiću, Elmi Ponjević, Emini Hašić, Hatidži Sijamhodžić, Emiri Horozović, Merisi Keranović, Halidi Tabaković i Belminu Tabaković.

GLAVNE ULOGE IGRAJU:

1)Muniba Bašić: MAJKA FATA
2)Elma Ponjević: ĆERKA ZUHRA
2) Hasan Keranović: SIN MUJO

SPOREDNE ULOGE IGRAJU:

4) Hatidža Sijamhodžić: BEJZA
5)Munire Ćehić: MINKA
6) Merisa Keranović:DJEVOJČICA HAJRA
7) Emira Horozović: AJIŠA
8)Elmina Horozović:DJEVOJČICA NIZAMA
9)Nusmir Balić: POŠTAR
11) Zuhra Kajtezović: KONA IZ SELA
12)Emina Hašić: KOMŠINICA

SCENARIO: Hasan Keranović
SNIMATELJ: Esad Šabanagić
REŽIJA: Hasan Keranović
MONTAŽA: Esad Šabanagić
LOKACIJA SNIMANJA: Bujrum kuća – Ponjevići

9. 3. 2024 Ponjevići

Priča je to o životu majke Fate, njenog sina Muje i ćerke Zuhre… odlazak sina Muje u tuđinu… poštar Rasim koji je Fatu iznenadio, rastužio i usrećio…

Moj novi dokumtarac “Bajram u mojoj mahali” bit će emitovan za Bajram. Po fotografijama možete i sami da vidite kako je bilo na snimanju.

Hasan Keranović

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button