Internet/Informatika/RačunariVIJESTI

Da li je korona pandemija mala šala u odnosu na sajber pandemiju koja nam prijeti

Tvrtka „Fajeraj“ koja se bavi sajber bezbjednošću i zaštitom upozorila je Amerikance da će se naći na meti narednog velikog sajber napada, bili oni toga svjesni ili pak ne.

Poslije tog napada doći će do prekida svih lanaca snabdijevanja i haos na mobilnim i internet mrežama.

„Naredni sukob koji će se odvijati bez rukavica u sajber prostoru uvući će američke građane – hjteli to oni ili ne. Tačka!“, rekao je za Aksios na HBO, Kevin Mandia, šef tvrtke „Fajeraj“. 

„Ljudi nisu ni svjesni svih stvari od kojih zavise. Lanci snabdjevanja se odjednom poremete jer kompjuteri više ne rade“, dodao je on, upozoravajući gledaoce svojom vizijom brzog i nekontrolisanog pada u haos.

„Ako postoji mogućnost da budete hakovani, onda ste hakovani“, naglasio je.

Sajber bezbjednost mora da se održava svakodnevno, rekao je Mandia i upozorio da nedostatak jasnih pravila s obzirom na gotovo nemoguće utvrđivanje odgovornosti čak i za jednostavno hakovanje, a kamoli za takozvani SolarNjinds sajber napad. To samo podstiče napadače da nastave s tim što rade. 

Mandia sugeriše da neodlučnost u reakciji na takve napade može rezultirati i time da napadači samo povećavaju težinu napada.

Nastavak hakerskih napada će nas šokirati, ali ne i iznenaditi, dodao je.

Tvrtka „Fajeraj“ prva je javno razotkrila SolarWinds sajber napad u jenuaru. Ipak trećina žrtava tog hakerskog napada uopšte nije niti koristila SolarWinds, već programe sa sličnim ranjivostima, poput Majkrosoftovog softvera – cloud computing.

Vjeruje se da je taj napad započeo još u septembru 2019. godine, a nejasno je kako nije ranije otkriven. Stručnjaci za sajber bezbjednost taj napad ocenjuju jednim od najgorih dosad, iako detalji oko toga da li je išta i šta tačno uzeto u tom napadu, ostaju nejasni.

Dok američke obavještajne službe tvrde da je to bio napad „vjerovatno ruskog porijekla“, zajednička izjava iz januara nije ponudila nikakve dokaze koji bi tu tvrdnju potkrijepili.

Krajnji korisnici su sve to vrijeme bili u potpunosti nesvjesni kako samog napada, tako i njegovih razmjera. 

S druge strane, šef Svjetskog ekonomskog foruma Klaus Švab upozorio je u novembru da bi nova sajber pandemija mogla da zasjeni pandemiju novog virusa korona u smislu počinjene štete, piše RT.

On je upozorio da bi takav napad mogao u potpunosti da obustavi snabdijevanje električnom energijom, transport, bolničke usluge i naše društvo u cijelosti.

Švab je tada pozvao svjetske vlade da iskoriste korona krizu kao pravovremenu priliku za osvrt na lekcije koje zajednica za sajber bezbednost i zaštitu može da izvuče i unaprijedi našu nespremnost za potencijalnu sajber pandemiju, prenosi Sputnik.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Pročitajte i ovo
Close
Back to top button